MUP POJAŠNJAVA

'U Hrvatskoj nema otmica djece u klasičnom smislu'

07.04.2016 u 10:49

Bionic
Reading

Marina Mandić iz Nacionalne evidencije nestalih osoba MUP-a u HRT-ovu Studiju 4 objasnila je kako društvo treba preventivno djelovati i razviti svijest o nestancima osoba, a posebno djece

'Do 2012., kada je profunkcionirala Nacionalna evidencija, u medijima i društvu govorilo se samo o pojedinim nestancima. Stoga je dotad postojao dojam da policija traga za osobama samo onda kada se mediji bave time, a to nije istina', kazala je Mandić za HRT

Navela je da su najčešći su motivi nestanka mlađih osoba npr. udaljavanje iz obiteljskog doma, a da su ponekad to i banalni razlozi kao nesretne ljubavi, problemi s roditeljima, vrijeme zaključivanja ocjena.

'No ima slučajeva da se djeca i odrasle osobe udaljuju iz odgojnih ustanova. Tada govorimo kako oni teško prihvaćaju autoritet te ustanove, nova pravila ponašanja', istaknula je Mandić.

Potvrdila je da nema otmica protiv volje djeteta.

'Periodično društvenim mrežama počnu se izmjenjivati informacije kako je na određenome mjestu viđeno određeno vozilo, kombij blizu igrališta, kako ljudi mame djecu. Policija se odazvala na svaki takav slučaj', istaknula je Mandić i dodala da je provjerena svaka takva informacija te da se ni u jednom slučaju te informacije nisu pokazale utemeljenima.

Napomenula je da postoje institucije koje se bave takvim slučajevima i kako policija poziva da se dojave sve informacije.

'Ako se pokaže potreba, na određenim mjestima može se pojačati prisutnost policije. Policija poziva na oprez, a ne na širenje panike', zaključila je Mandić.

423297,423271 ,423305,423007