GOVORANCIJE I KONCERT

U HNK proslavljen ulazak Hrvatske u NATO

07.04.2009 u 22:07

Bionic
Reading

Prigodnom svečanošću u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u utorak navečer proslavljeno je pristupanje Hrvatske NATO savezu, a predsjednici Republike, Sabora i Vlade Stjepan Mesić, Luka Bebić i Ivo Sanader poručili su da je Hrvatska time ostvarila polovicu svojih strateških vanjskopolitičkih ciljeva

'Ostvarili smo polovicu strateških ciljeva, preostaje nam EU. Pristupili smo NATO-u na 60. obljetnicu potpisivanja Washingtonskog ugovora. Inzistirat ću na tome da dogodine uspješno završimo naš put u EU, na 60. obljetnicu povijesne Shumannove deklaracije o europskim integracijama', rekao je tom prigodom premijer Ivo Sanader. Objasnio je da u vrijeme kada se slavi 60 godina mira u Europi i 20 godina od pada berlinskog zida nitko nema pravo postavljati blokade i ugrožavati povijesni projekt ujedinjene Europe.

Ponovio je da je Hrvatska ušla u najmoćniju asocijaciju na svijetu, koja dijeli zajedničke vrijednosti slobode, demokracije i vladavine prava, da je u svega 15 godina prošla put od primateljice međunarodne pomoći do sudjelovanja u donošenju odluka od međunarodnog značaja. 'Od dana proglašenja neovisnosti i obrane domovine, svemu unatoč, stižemo do točke usidrenja Hrvatske u zajednicu najrazvijenijih demokracija', kazao je Sanader. Zahvalio je prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji je, kaže, svojom vizijom hrvatske državnosti trasirao put za ulazak Hrvatske u obitelj ravnopravnih i suverenih naroda Europe.

Posebnu zahvalnost uputio je hrvatskim braniteljima, pogotovu onima koji su dali svoje živote ili su bili ranjeni u obrani domovine. Hrvatskim vojnicima koji sudjeluju u 16 međunarodnih operacija pod vodstvom UN-a, NATO-a i EU poručio je: 'Hrvatska je ponosna na vas'.

Predsjednik Mesić
također je naglasio da je Hrvatska ostvarila jedan od dva strateška vanjskopolitička cilja, te da je pred nama još ulazak u EU. 'Nema dvojbe da ćemo i u tome uspjeti, a hoće li to biti prije ili kasnije, najmanje je važno. Važno je da budemo pripremljeni za to kao što smo pripremljeni za članstvo u NATO-u', poručio je Mesić, podsjetivši da su Oružane snage RH provele nužne reforme i prihvatile odgovarajuće standarde. Poručio je, međutim, da nije trenutak za euforiju, nego za trijezno sagledavanje onoga što je Hrvatska do sada učinila i obveza koje je preuzela sa članstvom.

'Željeli smo ući u NATO da bismo ojačali vlastitu sigurnost, a ne da bismo bilo koga ugrožavali. Važno je da to znaju naši susjedi i sve druge zemlje koje nisu članice Saveza, ali i naši partneri u NATO-u', rekao je Mesić. Luka Bebić je, pak, istaknuo ulogu Sabora u ulasku Hrvatske u NATO. Podsjetio je da su zastupnici u okviru radnih tijela Interparlamentarne skupštine NATO-a radili na jačanju razumijevanja između Hrvatske i članica Saveza. Svečanosti u HNK nazočili su čelnici političkih stranaka i saborski zastupnici, predstavnici sudskih vlasti, diplomatskog zbora, vjerskih zajednica i drugi uglednici.

Ispred zgrade mirno je prosvjedovalo 20-ak mladića i djevojaka, koji su nosili natpis 'Ne u moje ime!'. Svečanost je započela izvedbom hrvatske te himna EU i NATO-saveza, a nastavljena je prigodnim koncertom.