BIH

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji 14 zaraženih, najavljene rigorozne mjere za kršenje izolacije

20.03.2020 u 16:12

Bionic
Reading

Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije u BiH ocijenile su u petak ozbiljnim stanje u županiji te su najavile poduzimanje rigoroznih mjera za kršenje izolacije uvedene zbog smanjenja širenja koronavirusa, dok se broj zaraženih u petak popeo na 14 osoba.

'Situacija je jako zabrinjavajuća. Poduzete mjere govore o tome, od zaustavljanja javnog prijevoza, do drugih mjera. Očekivati je da će biti više pacijenata pozitivnih na COVID sljedećih dana', rekao je na konferenciji za novinare infektolog iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru dr. Jurica Arapović.

On je pojasnio kako je u posljednja 24 sata još pet osoba zaraženo koronavirusom na području Konjica, dok u Mostaru nije registriran nijedan novi slučaj.

Ukupno je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, sa sjedišem u Mostaru, 14 osoba zaraženo COVID-19, dok su u obradi uzorci 17 osoba koje su bile u kontaktu s ljudima koji su oboljeli. Vlasti su izdale 578 rješenja o samoizolaciji, od čega za 142 osobe u posljednja 24 sata.

Glasnogovornik županijskog Kriznog stožera Pero Pavlović istaknuo je na konferenciji za novinare kako će vlasti rigorozno kažnjavati sve one koje se ne pridržavaju mjera samoizolacije.

'Najrigoroznije ćemo kažnjavati i kaznom zatvora svakoga tko ne bude poštovao samoizolaciju. Nulta tolerancija je za one koji ne poštuju preporuke kriznih stožera', rekao je Pavlović. Pojasnio je kako vlasti stalno razmatraju uvođenje novih mjera i pooštravanje propisa u slučaju da se pogorša stanje sa zarazom koronavirusa.

Infektolog Arapović rekao je kako će cijela zgrada tzv. Stare bolnice u središtu grada biti pretvorena u centar za borbu protiv koronavirusa te da se sada radi na uspostavi trijaže i razdvajanju dva dijela, za pacijente s težom i lakšom kliničkom slikom.

Od ponedjeljka, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze, zbog čega je bio ugrožen i rad Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, od COVID-19 je oboljelo pet osoba s područja Mostara, te još devetero iz Konjica.