KORAČEVIĆ OPTUŽUJE VRDOLJAKA:

'U HEP-u porasle konzultantske usluge pet puta'

04.09.2014 u 10:05

Bionic
Reading

Ministar Ivan Vrdoljak, zbog nezadovoljstva njegovim radom, odlučio je smijeniti Tomislava Šerića s čelnog mjesta u HEP-u i na njegovo mjesto postavlja svoju pomoćnicu Sabinu Škrtić. Bivši predsjednik Uprave Zlatko Koračević pak upire prst krivnje na Vrdoljaka optužujući ga za zbog višestrukog povećanja troškova za konzultantske usluge u HEP-u, a sindikati upozoravaju da je Kukuriku koalicija uhljebila više od 100 ljudi u toj državnoj kompaniji

Tomislav Šerić prijatelj je ministra Vrdoljaka još iz studentskih dana. Obojica su iz Osijeka. Na čelu HEP-a prije nešto više od godine dana zamijenio je Čačićeva čovjeka Zlatka Koračevića koji, kako se tada tvrdilo, nije uspio pokrenuti velike investicije.

Vrdoljak je nekoliko puta izrazio nezadovoljstvo radom Uprave HEP-a na čijem je čelu Šerić. Zamjera mu neprovođenje restrukturiranja i nedostatak investicija, no neslužbeno, točka prijepora je izgradnja elektrane na plin u Osijeku u vrijednosti od 450 milijuna eura, za što se zalaže Vrdoljak, dok Šerić smatra da je neisplativa.

U mandatu Tomislava Šerića nastavljen je niz afera svojstvenih HEP-u. Nedavno je otkriveno da direktor Elektroistre ima lažnu diplomu, a zatim i da je direktorica Ljiljana Čulo u HEP-u zaposlila pola rodbine.

'Nisam siguran da to kadroviranje nije išlo čak do razine montera ili poslovođe', upozorava Dubravko Čorak iz Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata, koji tvrdi da je Kukuriku koalicija u HEP-u 'uhljebila' više od stotinu ljudi

Nakon što Vlada smijeni Šerića s mjesta predsjednika, bit će to treća smjena na čelu te tvrtke u tri godine u režiji HNS-a. Naime, nakon parlamentarnih izbora krajem 2011., nova je Vlada krajem veljače 2012. s čelnog mjesta HEP-a smijenila Lea Begovića i tada je na mjesto predsjednika Uprave došao Zlatko Koračević, koji se na toj funkciji zadržao do početka svibnja 2013., kada je na njegovo mjesto imenovan Šerić.

Koračević prst krivnje upire na ministra Vrdoljaka. 'Investicije su smanjene za 40 posto, ali istovremeno su povećani izdaci za konzultantske usluge 500 do 600 posto', tvrdi Koračević.

Šerića će zamijeniti Sabina Škrtić, pomoćnica ministra Vrdoljaka koja je u Ministarstvu gospodarstva zadužena za sektor energetike. U karijeri se uglavnom bavila ljudskim resursima, što se već tumači kao posljednji pokušaj vlasti za provođenje restrukturiranja tvrtke s više od 10.000 zaposlenih. Prije toga vodila je i reorganizirala Hrvatsku gospodarsku komoru nakon uhićenja Nadana Vidoševića.