ZBOG NEPOŠTIVANJA SUDA

U Haagu privedena Florence Hartmann

24.03.2016 u 16:49

Bionic
Reading

Kako javljaju novinari koji u Haagu prate presudu Radovanu Karadžiću, pred haškim sudom uhićena je bivša glasnogovornica tužiteljstva ICTY-a Florence Hartmann

Hartmann je privedena zbog nepoštivanja suda. Naime, zbog objave svoje knjige imala je zabranu pristupa sudu, no to je danas prekršila. Kako javlja N1, Hartmann se danas pojavila pratiti izricanje presude Karadžiću, a to je iskorišteno kako bi je uhitili.

Prije nego se to dogodilo u jednom trenutku Majke Srebrenice napravile su obruč oko nje kako bi spriječili policiju da ju uhiti. Na trenutke je bilo dramatično, a došlo je i do naguravanja.

Na kraju je Hartmann unesena u zgradu suda.

Njeno privođenje za N1 opisao je i Haris Pašović, režiser i direktor East West Centra. 'Sreli smo se na travnjaku ispred Haškog suda gdje smo se pozdravili. U tom trenutku su je krenuli privoditi', rekao je za N1 Haris Pašović.

On je ispričao da su obitelji žrtava u tom trenutku okružile Florence Hartmann i one koji su je krenuli uhititi govoreći da ne dozvoljavaju njeno privođenje.


'Naguravanje je trajalo desetak minuta. Pokušalo se pregovarati da ne bude uhićenja, međutim Hartmann su odveli u zgradu Suda i sada se tamo nalazi', ispričao je Pašović i dodao da je događaj bio veoma uznemirujući jer su svi pod tenzijama, te da je veliki broj članova obitelji žrtava trenutno u Hagu gdje se očekuje izricanje presude Radovanu Karadžiću.

'Ovo je bilo dodatno poniženje', rekao je Pašović.

Podsjetimo, kada je Slobodan Milošević završio u MKSJ-u na suđenju, Srbija je dala tribunalu povjerljive dokumente o njegovom režimu iz 1990-ih, ali pod uvjetom da se neki dijelovi 'zatamne'.

Hartmann je imala uvid u te tajne spise te u knjizi Mir i kazna 2006. napisala da je MKSJ prihvatio cenzurirati dijelove koji su mogli uspostaviti vezu između Miloševićevog režima i masakra u Srebrenici. MKSJ je regirao optužnicom protiv Hartmann za nepoštivanje suda objavljivanjem dokumenata koji su bili tajni za javnost.

Presudom je kažnjena sa 7.000 eura, što je izazvalo kontroverzne reakcije u svijetu medija i novinara, od kojih su neki javno stali u njenu obranu. Iako je Hartmann rekla da je uplatila traženu svotu, MKSJ je to opovrgnuo te izdao nalog za njeno uhićenje. 2011. ona je pobjegla u Francusku. Francuske vlasti su, međutim, odbile uhititi ju jer su mislile surađivati sa MKSJ-om jedino u izručivanju ratnih zločinaca, u što ne spada i progon osoba koje kritiziraju sam sud.

Ipak, usprkos uhidbenom nalogu iz Haaga, nastavila se slobodno kretati i u inozemstvu: 2012. posjetila je Sarajevo, povodom 20. obljetnice opsade grada, te tamo verbalno napala Carla Bildta jer je smatrala da on nije trebao biti na obilježavanju stradanja grada jer je prije govorio da je 'Milošević dobar momak'.