napad u afganistanu

U eksploziji u Kabulu poginula 21 osoba, eksploziv bio postavljen u džamiji

18.08.2022 u 11:06

Bionic
Reading

U eksploziji koja se u srijedu navečer dogodila u džamiji u Kabulu 21 osoba je izgubila život, priopćila je u četvrtak policija

"Jučer je u eksploziji u džamiji ... tijekom večernje molitve, 21 naš sugrađanin poginuo kao mučenik, a 33 su ranjena", rekao je u priopćenju Halid Zadran, glasnogovornik kabulske policije. "Eksploziju je prouzročio eksploziv postavljen u džamiji" na sjeverozapadu afganistanskog glavnog grada, dodao je.

"Većina pacijenata koje smo primili nakon eksplozije zadobili su ozljede od krhotina bombe i opekline", izjavila je u srijedu navečer za AFP talijanska nevladina organizacija Emergency, dodajući da su oni primili 27 žrtava među kojima su tri umrle. Vlasti nisu rekle što je točno prouzročilo eksploziju. Broj napada u padu je u Afganistanu otkad su talibani prije godinu dana preuzeli vlast, ali nisu prestali.

U kolovozu je bilo nekoliko napada sa smrtnim posljedicama, a niz bombaških napada dogodio se u travnju, u svetom mjesecu ramazanu i krajem svibnja, u kojima su poginuli desetci ljudi. Odgovornost za većinu napada preuzela je skupina Islamska država (IS) koja uglavnom cilja vjerske manjine u Afganistanu, šijite, sufije i sike, ali i talibane.