AKCIJA 'PORAT 2015.'

U Dubrovniku razbijen međunarodni lanac krijumčara kokainom

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 31.10.2015 19:34
  • Objavljeno 31.10.2015 u 19:34
zapljena kokaina

zapljena kokaina

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

U policijskoj akciji 'Porat 2015.' koja je kulminirala uhićenjima dvojice muškaraca u petak u Dubrovniku, razbijena je međunarodna organizacija krijumčara kokaina, a zaplijenjeno je ukupno 5 i pol kilograma kokaina visoke kakvoće, izvijestila je u subotu na konferenciji za novinare dubrovačko neretvanska policija

Operativna policijska akcija 'Porat 2015.'počela je još u srpnju, no njezine dijelove ne možemo otkriti. Vrijednost droge na veliko je veća od tri milijuna kuna, a ukupna vrijednost na ilegalnom narko tržištu bi bila više od sedam milijuna kuna, istaknuo je načelnik dubrovačko-neretvatske Policijske uprave Tonći Radibratović

Jučer su uhićene dvije osobe, Hrvat i Crnogorac za kojeg se vjeruje da je organizator krijumčarenja. Kod njih je pronađen jedan kilogram kokaina, dok su preostalih tri kilograma djelatnici Carine našli skrivene u strojarnici broda, koji plovi pod zastavom Paname.

U sklopu akcije početkom rujna u Pločama su uhićena dvojica hrvatskih državljana, kod kojih je pronađeno pola kilograma kokaina, a nedugo nakon toga uhićena su još dvojica državljana Hrvatske kod kojih je pronađen kilogram kokaina.

'Mi smo pratili sve njihove aktivnosti u regiji, tu je bilo i bacanja droge u more, doduše ne na našem području', rekao je Radibratović.

'Osumnjičenici su jučer posjetili jedan kafić na području Gruža, nakon toga su nasred puta zaustavili taksi vozilo koje je policija presrela na izlasku iz Dubrovnika na Ilijinoj glavici. Prilikom uhićenja jedan je pružao otpor i upotrebljena su sredstva prisile. Odmah nakon odveden je na hitnu pomoć kako bi se utvrdilo treba li mu medicinska pomoć, a nakon toga je sproveden na kriminalističku obradu', izvijestio je načelnik Radibratović.

Komentirajući jučerašnje 'duge cijevi' na ulicama Dubrovnika, Radibratović je istaknuo da su specijalci bili na ulicama kako bi spriječio mogući vatreni obračun krijumčara droge s policijom.

'To je bio preventivan potez da bi zaštitili naše građane, kako bi oni bili sigurni, i da odvratimo mogućnost nekakvog obračuna', rekao je, naglasivši kako policija ne bi postupala da nisu bili apsolutno sigurni da će pronaći drogu.

'Brod plovi pod zastavom Paname i jedini način da uđemo na njega, a da ga ne zadržimo šest dana je bila suradnja s djelatnicima Carine. Svjesni smo značaja Dubrovnika, a putnici nisu ni znali da se akcija provodi', rekao je načelnik PU dubrovačko-neretvanske.

Voditelj Odjela kriminaliteta droga PU Hrvoje Neusidl kazao je kako je ovo prvi put da je razbijeno krijumčarenje droge iz Južne Amerike za područje Hrvatske i susjednih zemalja.

'Ovo je kokain visoke kakvoće, i uzevši u obzir uličnu kakvoću kokaina, jedan paket predstavlja njih pet na ulici', rekao je Neusidl te dodao kako je akciji prethodilo dugo prikupljanje podataka i suradnja s policijom Crne Gore i američkim obavještajnim agencijama.

Istaknuo je kako je s jučerašnjim danom akcija završena što se tiče kraka prema zemljama u regiji.

'To znači da smo detektirali i uhitili i organizatore i sudionike zločinačkog udruženja. Ova akcija je izvedena u suradnji s Carinom jer brod plovi pod zastavom Paname, ali ovo nije kraj ukupnog istraživanja jer se bojimo da je toga puno više i da je puno više zemalja uključeno', rekao je Neusidl.

Na konferenciji za novinare je istaknuto da su u prvih deset mjeseci 2015. godine premašeni rezultati rada dubrovačko-neretsvanske Policijske uprave u odnosu na rekordnu 2014. godinu.

Tijekom ove godine izvedeno je nekoliko značajnih akciji, od Tramaka, Kukolja, Gladiusa III te Bonite koje su obuhvaćale područja kriminala od droge do sprječavanja oružanih prepada i korupcije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!