ukpuno 26

U Dubrovniku dva novozaražena koronavirusom, nitko nije na respiratoru

26.03.2020 u 13:32

Bionic
Reading

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirana su još dva slučaja zaraze koronavirusom pa je ukupni broj oboljelih 26 - sedam ih hospitalizrano no nitko nije na respiratoru dok je 19 u samoizolaciji, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je stanje u županiji stabilno, ali i dalje ozbiljno te je ispravio jutrošnju informaciju Nacionalnog stožera o jednom pacijentu na respiratoru u Dubrovniku.

'Bio je to lapsus, jer je riječ o KBC-u Dubrava, a ne Dubrovniku. Kod nas nitko zaražen nije na respiratoru', napomenuo je Dobroslavić.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Joško Cebalo naveo je kako su ukupno na analizu poslano 165 uzorka, a 26 su pozitivna. Napomenuo je kako se nova pošiljka zaštitne opreme raspoređuje te će ih sutra moći preuzeti zdravstvene ustanove u županiji.

U protekla 24 sata nije zabilježen nijedan slučaj kršenja samoizolacije, a u karantenu su smještene četiri osobe - tri hrvatska državljanina i jedna državljanka Grčke. Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je od jučerašnje konferencije za medije utvrđeno ukupno četiri slučaja, dva u srijedu popodne i dva u četvrtak ujutro.

'Riječ je o bračnom paru koji se vratio iz Austrije, a isto je i s trećom osobom, i pretpostavljamo da su se tamo zarazili. Četvrti oboljeli je kućni kontakt već poznate pozitivne osobe pa smo iz te obitelji, koja je bila u samoizolaciji, uzeli smo uzoraka te je moguće da će biti još pozitivnih', izjavio je Lakić.

Lakić: Testova trenutno ima ali nema najava o skoroj nabavci novih

Napomenuo je kako zasad testova za koronavirus ima, ali nema najave o skoroj nabavci novih. „Imamo najavu za koji tjedan, ali to je kasno. Zato smo prenamijenili testove za neke druge pretrage. Idemo dan po dan“, dodao je Lakić.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić rekao je kako je svih sedam hospitaliziranih dobrog općeg stanja, kao i jedan liječnik bolnice koji je u samoizolaciji. 'Od jutros potvrđenih jedan je hospitalizran, a od prethodnih sedam jedna je osoba jako dobrog općeg stanja pa je puštena na kućnu njegu u samoizolaciji', istaknuo je Bekić te pohvalio studente Sveučilišta u Dubrovniku koji su 3D printerima izradili zaštitne maske za višestruku uporabu.

Studentski dom spreman do nedjelje

Bekić je najavio kako će studentski dom kao mjesto prihvata biti spreman do nedjelje.

'Primarna zdravstvena zaštita omogućit će liječnike, a privatna ustanova Poliklinika Glavić medicinske sestre. Uz to, imat ćemo i trijažnu ordinaciju primarne zdravstvene zaštite pa će sustav biti centraliziran. Riječ je o dva odvojena objekta. U jednom će biti osobe u samoizolaciji, a u drugom pacijenti s najblažom kliničkom slikom kojima nije nužan 24-satni medicinski nadzor. Objekti su sjajno međusobno izolirani i postoje odlični uvjeti za borbu s virusom jer su sobe prozračne s velikim prozorima, zasebnom klimatizacijom i dobrim sanitarnim sustavom', istaknuo je Bekić. Apel građanima: Govorite istinu!

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić potvrdio je kako je među novozaraženima i jedan liječnik Hitne pomoći koji je prije 20 dana bio u Austriji, a od prelaska granice je u samoizolaciji. 'Pet dana je imao vrlo blage simptome, grlobolju i blago povišene temperature. Dobrog je općeg stanja i posljednja dva dana nema simptoma. Nadamo se da će uskoro ozdraviti i priključiti nam se u daljnjoj borbi', izjavio je Lulić.

Apelirao je na građane koji zovu Hitnu pomoć kako je nužno govoriti istinu u odgovorima na pitanja koja su za timove Hitne pomoći od presudne važnosti. 'Nema nikakvog razloga za zataškavanje ili sram. To je jako bitno za njih, našu službu i svo stanovništvo. Ako mi 'ispadnemo' znate što je sljedeće', naglasio je Lulić.

Načelnik Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako se uredno provode sve propisane odluke i mjere te dodao kako se policija prilagođava životnim potrebama građana.

'Tijekom prvog dana velika većina imala je uredne propusnice, ali imali smo primjer INA-e koja nije bila u mogućnosti izdati u kratkom roku velik broj propusnica pa smo, na primjer, propuštali kamione iz Rogotina prema Zračnoj luci Dubrovnik. Isti je slučaj bio s prijevozom prehrambenih namirnica. Jako mali broj je odvraćen, a nijedna osoba koja je prošla punkt nije bila na popisu za samoizolaciju', izjavio je Pavličević.

Dodao je kako je tijekom srijede policija obavila nadzor više desetaka osoba u samoizolaciji, ponajprije kontakata potvrđenih zaraženih, te su svi bili kod kuće.