DEZINFEKCIJA OBJEKTA

U Domu umirovljenika umrla žena, 12 zaraženih stanara upućeno u bolnicu

08.10.2020 u 20:10

Bionic
Reading

Na izvanrednoj sjednici Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije u četvrtak popodne je rečeno kako je stiglo još 13 nalaza korisnika Doma umirovljenika pozitivnih na covid-19, a među njima je i nalaz žene koja je umrla.

U Karlovačkoj županiji je po redovitome dnevnom izvješću bilo 14 slučajeva covida-19, ali je popodne Stožer Civilne zaštite održao izvanrednu konferenciju za novinare jer je stiglo još 13 pozitivnih nalaza korisnika Doma umirovljenika iz Ozlja, od kojih je jedna žena umrla.

Načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar rekla je da je Stožer razradio upute o postupanju te da je svih 12 zaraženih upućeno u karlovačku Opću bolnicu,

Budući da je devet od 12 zaposlenika u samoizolaciji, organizirana je i briga za 20 nezaraženih korisnika te za dezinfekciju objekta, koja još traje.

Na svim poslovima ustanovi će pomoći karlovački Dom umirovljenika i Ustanova za pomoć i njegu u kući.

Ravnatelj Opće bolnice Nikša Antica rekao je da na covid-19 odjelu imaju 11 hospitaliziranih, od kojih je njih deset u dobrom stanju, a jedna starija pacijentica je kritično. Među 12 onih koji se primaju u bolnicu navodno samo troje ima povišenu temperaturu, a svi su dobrog općeg stanja.

Ravnatelj Antica također je rekao da je danas zasjedao Krizni stožer bolnice, da su razradili nekoliko mogućih scenarija te da će biti dovoljno kreveta i za covid-19 pacijente i za sve druge odjele, a bolnica nastavlja rad u cijelosti neometano i tako će i ostati.

Stožer je naručio i dodatne količine medicinske zaštitne opreme, tako da ničega ne nedostaje.

Hajsan Dolinar pozvala je sve ustanove i obiteljske domove za starije i nemoćne osobe kojima će uskoro stići odluke o zabrani posjeta te rodbinu i prijatelje korisnika da tu mjeru poštuju.

“Treba zaštiti od širenja virusa i starije ljude i sve žitelje, a također i resurse, medicinske, da bismo imali dovoljno kapaciteta za liječenje u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi”, rekla je Hajsan Dolinar.

Na pitanje kako su profesori i učenici Mješovito-obrtničke škole koji su upućeni u samoizolaciju, Hajsan Dolinar je odgovorila da do Stožera nije došla ta informacija te je pozvala sve ravnatelje škola da o stanju u školama, osim epidemiologa, izvješćuju i Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije.

Pročelnica Upravnog odjela za školstvo Marija Šćulac rekla je kako epidemiološka obrada još traje i da su kontaktirani roditelji svih učenika koji su bili u kontaktu s oboljelom nastavnicom, a ostale se roditelje ne zove.

“Imamo nezadovoljne roditelje koje nitko nije obavijestio o stanju. Poručujem da su danas obavješteni svi roditelji učenika koji se smatraju kontaktima”, rekla je Šćulac i iznijela brojke o zaraženima u Karlovačkoj županiji.

Na današnji dan dva su učenika zaražena u osnovnim i tri u srednjim školama. U samoizolaciji su ukupno 103 osnovnoškolca i 70 srednjoškolaca , a sutra će se tom broju pridružiti i srednjoškolci jednog razreda 'škole za koju su novinari pitali', rekla je Šćulac i dodala da Stožer ne iznosi epidemiološke informacije o konkretnim školama.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije Branko Zoretić pozvao je sve ustanove da, primjerice, kao taj zavod, popisuju sve pri ulasku u zgradu, djelatnike i posjetitelje i da im izmjere tjelesnu temperaturu.

“Mi u Zavodu se striktno držimo protuepidemijskih protokola i osim toga svatko tko ulazi k nama dobije i masku i rukavice”, rekao je Zoretić.

Novozaražene osobe su iz Karlovca, Duge Rese, Slunja, Barilovića, Plaškog i Josipdola, te za njih traje epidemiološka obrada.

Dosad je u Karlovačkoj županiji oboljelo 409 osoba.