nove upute u pripremi

Božinović i Beroš različito o propisivanju mjera za pojedine četvrti u metropoli: 'Zagreb je premali za to...'

08.10.2020 u 18:28

Bionic
Reading

Nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite s premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima, održan je i sastanak Nacionalnog stožera sa Stožerom Grada Zagreba. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potom je izjavio da se epidemiološko stanje pogoršava, zbog čega se razgovaralo o mjerama koje će područni uredi, vijeća gradskih četvrti predlagati Stožeru

Gradski stožer se sutra sastaje s vijećima gradskih četvrti, a zbog prijevoza uslijed Dana Svih Svetih, kazao je ministar Davor Božinović. On ne isključuje uvođenje mjera po kvartovima uslijed pogoršanja epidemiološkog stanja u Zagrebu.

'Ukoliko je žarište u nekom dijelu Zagreba donosit ćemo mjere koje će biti usmjerene lokalno', kazao je Božinović, prenosi Dnevnik Nove TV.

'Postoje mjere koje će se primjenjivati u Gradu Zagrebu, a koje su nacionalnog karaktera i idućeg tjedna ćemo vas informirati. Učinit ćemo sve da ne bude novog lockdowna, gospodarstvo mora ići dalje, djeca trebaju ići u školu', dodao je.

Istovremeno, ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka izjavio je da je 'Zagreb premali da bi propisivali mjere za pojedine gradske četvrti'.

  • +13
Sastanak Nacionalnog i stožera Grada Zagreba zbog rekordnog broja zaraženih Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Bitnije je da gradski stožer ima relevantne informacije o zbivanjima u pojedinim gradskim čevrtima', o žarištima epidemije, rekao je ministar zdravstva, dodajući da će naposlijetku ipak mjere ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

O obveznom nošenju maski od idućeg tjedna rekao je da to već sada postoji u javnom prijevozu i trgovinama. No primjećeno je da se zaraza širi i po uredima, zbog nemogućnosti održavanja distance na radnim mjestima. Osim toga, maske će se nositi i na otvorenom tamo gdje ima više ljudi i nije moguće držati distancu, primjerice u redovima ispred banaka, bankomata i poštanskih ureda, grupiranja na autobusnim i tramvajskim stajalištima.

Na pitanje tko će to kontrolirati, odgovorio je da ni jedna država nema te kapacitete za kontrolu te je potrebno apelirati na osobnu odgovornost.

'Sigurno će kontrole biti nešto učestalije, ali i dalje ćemo više inzistirati na edukaciji, a manje na sankcijama', rekao je ministar.

U ovom trenutku nema znakova eksponencijalnog rasta zaraze u Hrvatskoj, ali 'budemo li se i dalje neodgovorno ponašali, moguće je da taj broj značajnije poraste'. Primjerice, u Popovači je mogao biti samo jedan zaraženi koji je zarazio više od 90 ljudi.

Načelni planovi za kontrolu zaraze postoje, no puno toga ovisi o epidemiološloj situaciji.

'Imamo scenarije, pogotovo kad je riječ o zdravstvenom sustavu. Saniranje mikrožarišta i praćenje kontakata je od osnovne važnosti', zaključio je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je pak da je današnja brojka posljedica masovnog nepridržavanja mjera u posljednjih 14 dana.

'Nadamo se da će građani sad ozbiljnije shvatiti naša upozorenja', kazao je, komentirajući današnji rekordni broj novozaraženih u Hrvatskoj,