UTEMELJITELJ WIKILEAKS-A:

'U dokumentima ima dokaza ratnih zločina'

26.07.2010 u 21:30

Bionic
Reading

Tisuće američkih vojnih dokumenata što su "procurili" iz Afganistana sadržavaju dokaze o mogućim ratnim zločinima koje treba hitno istražiti, zahtijeva utemeljitelj internetske stranice koja je objavila te dokumente.

Julian Assange, koji je utemeljio Wikileaks za objavljivanje onoga što smatra neetičnim ponašanjem vlasti i tvrtaka, optužuje američke vojne snage da su prikrivale smrti civila, a velika zbirka tajnih dokumenata navodno potkrepljuje takve tvrdnje.

Njegova je stranica objavila 76 tisuća vojnih izvješća o sukobu u Afganistanu od 2004. do 2010., a obećava da će idućih tjedana objaviti još tisuće.

Vlada Sjedinjenih Država kritizirala je objavljivanje tih dokumenata, a riječ je o jednom od najvećih objavljivanja povjerljivih podataka u povijesti američke vojske koje vlasti smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

"Jasno da će sud ocijeniti je li što zločin ili nije", rekao je Assange novinarima u Londonu i dodao: "Na prvi pogled čini se da u tom materijalu ima dokaza ratnih zločina."

Assange
nije otkrio izvor objavljenih materijala.

Stranica WikiLeaks u fokus javnosti došla je u travnju kada je na njoj objavljena  ekskluzivna videosnimka napada američkog helikoptera u Bagdadu 2007. u kojem je 12 osobe ubijeno, uključujući i dvojicu djelatnika novinske agencije Reuters.

Videosnimka napada koja je WikiLeaks objavio u travnju