IZBJEGAVANJE ŠKOLE

U Dinamu zabranili klincima pohađanje dopisne škole

28.03.2012 u 19:07

Bionic
Reading

U Maksimiru uveli 'radnu obvezu' jer sve više i njihovih igrača zbog sporta izbjegava školu

U dopisnim školama najčešći skijaši i tenisači

U nekim se sportovima mnogo putuje pa se našoj najvećoj sportašici Janici Kostelić dogodilo da je srednju školu, dopisnu (Centar za birotehniku), završavala nakon dvadesete. Osim iznimke Ančića, koji je za karijere čak i uspješno studirao, i tenisači poput skijaša zbog putovanja na turnire po cijelom svijetu ne mogu pohađati redovne škole, pa završavaju dopisne. Birotehničku školu završila je i Tamara Boroš, odbojkašica Senna Ušić, atletičarka Ivana Brkljačić, ali i Ivica Kostelić koji je zadivio poznavanjem književnog opusa Emila Zole.

Blanka Vlašić završila je redovnu školu za farmaceutsku tehničarku, i to s odličnim. Dvojica najnadarenijih košarkaša, Dario Šarić (18) i Mario Hezonja (17) idu u privatnu ugostiteljsku školu, dok njihov klupski kolega Dominik Mavra (18) pohađa 13. gimnaziju. U redovnu školu ide i Marko Arapović, kojeg otac Franjo ne namjerava pustiti u inozemstvo prije nego što maturira.

Dinamo je i službeno igračima u omladinskoj školi objasnio da više ne mogu ići u dopisne i večernje škole nego samo u redovnu srednju školu. I prije je Dinamo kontrolirao mlade igrače, treneri su išli u školu raspitivati se za ocjene, pa je dečkima čak i zabranjivano treniranje dok ne isprave jedinice.

'I danas kontroliramo igrače, stalno smo u vezi s ravnateljima i profesorima. Želimo pomoći igračima da im bude lakše u školi', kaže direktor omladinske škole Romeo Jozak.

No, ambiciozni roditelji žele od svoje djece napraviti nogometaše i zanemaruju školu.

'Bilo je moguće da jedan ili dva klinca ne idu u školu, ali sad je taj postotak tragičan, pola njih ide u večernje ili dopisne škole. Zato to sada zabranjujemo, stariji pioniri nakon završetka osnovne škole moraju upisati redovnu srednju školu. Imaju vremena za nju, tri-četiri sata dnevno provode u klubu, pa što rade ostalo vrijeme? Samo se dovode u opasnost da podlegnu porocima, lošem društvu. I što će ne uspiju li kao nogometaši', kaže Jozak.

Zanimljivo, dobar dio igrača koji su uspjeli u Dinamu završio je srednju školu. Iz prve momčadi plavih u srednju školu još ide Mateo Kovačić.

'Idem u privatnu gimnaziju, u treći razred. Zapravo, idem koliko stignem, a to baš i nije često', kazao nam je nedavno Kovačić.

'Profesori su odlični, mnogo mi pomažu, shvaćaju moj život nogometaša. Pa 32 dana zbog priprema nisam bio u Zagrebu, profesori su mi slali poruke što da učim, koju lektiru da čitam, nije lako sve to zajedno, no snalazim se', kaže Kova.

U Dinamu ne žele stvarati ljude koji neće imati od čega živjeti jer malobrojni uspiju postati profesionalni nogometaši, a u siromaštvu HNL-a ni to im ne jamči plaću.

'Uz dokaz o upisu u redovnu srednju školu, svako tromjesečje mladi igrači morat će donositi izvješća o svojim ocjenama. I pri tome nas neće zanimati je li riječ o talentima kakvi su Kovačić ili Halilović', kazao je Jozak koji se vratio iz Barcelone gdje je bio u nogometnoj školi.

'Nisam vidio nijednu vježbu koju ne znam, ali oni rade sa svim uzrastima jednako kao i s prvom momčadi, samo drukčijim intenzitetom', kazao je Jozak.