NOVI VRHUNAC ZARAZE

U Crnoj Gori ponovo preko 200 novozaraženih

17.09.2020 u 18:25

Bionic
Reading

Crnogorski Institut za javno zdravlje potvrdio je u četvrtak 212 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime su se potvrdila očekivanja tamošnjih epidemiologa koji su najavili novi vrhunac zaraze dva tjedna nakon parlamentarnih izbora kada su usprkos zabrani masovnih okupljanja odražavani politički skupovi.

U Crnoj Gori trenutno su 2482 aktivna slučaja infekcije, što je na sto tisuća stanovnika 394.

Najteža situacija je u Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori gdje je prije dva dana došlo do zagušenja kapaciteta lokalne bolnice, pa su u jednom trenutku covid pacijenti ležali u hodnicima.

U rješavanje situacije uključio se krizni medicinski stožer, pa je u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti Brezovik, koja se također nalazi u nikšićkoj općini, formirano novo odjeljenje za oboljele od koronavirusa te je jedan broj pacijenata smješten tamo, čime se situacija riješila.

Teška situacija je i u Beranama na sjeveru Crne Gore, a broj pacijenata svakodnevno raste i u Podgorici. To su gradovi u kojima je na dan izbora 30. kolovoza najviše slavljena pobjeda prosrpske oporbe, dok je u Podgorici tjedan nakon izbora održan skup crnogorskih domoljuba kojem je prema procjeni policije prisustvovalo 50 tisuća građana.

Crnogorske zdravstvene vlasti početkom tjedna upozorile su stanovnike Crne Gore da je situacija alarmantna i da se moraju poštivati epidemiološke mjere, koje između ostalog predviđaju obavezno nošenje maski na otvorenom i zatvorenom za sve starije od sedam godina.