KLJUČNE SNIMKE

U CMS-u sumnjaju da policija ciljano prikriva dokaze

08.02.2018 u 11:56

Bionic
Reading

U Centru za mirovne studije (CMS) smatraju da tvrdnje MUP-a kako nisu u posjedu ključnih snimaka o okolnostima pogibije djevojčice Madine, zbog tzv. tehničkih poteškoća, mogu upućivati na ciljano prikrivanje dokaza kojima bi se mogle rasvijetliti povrede ljudskih prava izbjeglica te na nesavjesno i manipulativno postupanje

Navode da je to potvrdio dopis o okolnostima pogibije djevojčice Madine, koji je pučka pravobraniteljica dostavila DORH-u i objavila. Taj dopis potvrđuje i niz dodatnih zastrašujućih činjenica vezanih uz rad policije.

CMS najviše zabrinjava to što je MUP svojim djelatnicima izdao dvije naredbe koje se poklapaju s podacima o povećanju nasilja nad izbjeglicama i nezakonitim onemogućavanjem izbjeglicama da zatraže azil na teritoriju RH, na koje su organizacije civilnog društva i upozoravale. Poručuju i da je skandalozno to da MUP ne želi dostaviti tekst naredbe pravobraniteljici. 

Analiza pučke pravobraniteljice, kako navode, također potvrđuje brojne pritužbe na rad policije, na koje su upozoravale izbjeglice te domaće i međunarodne organizacije, kao što su lišavanje slobode bez pravne osnove, uskraćivanje pristupa međunarodnoj zaštiti te kršenje načela non-refoulement, tj. neprotjerivanja.

'Vjerojatno je svima najneshvatljivije postupanje prema djeci bez pratnje, pri čemu se ne poziva nadležni stručni radnik centra za socijalnu skrb i gdje se propušta provođenje postupka kojim se utvrđuje najprimjereniji oblik zaštite djeteta i sl. Takvi postupci u konačnici dovode do situacije da u Hrvatskoj djeca izbjeglice spavaju u šumi na snijegu, a nažalost malena Madina je izgubila i život', poručuju iz CMS-a.

  • +28
Izbjeglice u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Centar za mirovne studije će pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom oko ustavnosti policijskih naredbi vezanih za postupanje prema izbjeglicama.