SLUČAJ POGINULE AFGANISTANKE

Obitelj djevojčice kazneno prijavila policiju: Objavite snimke termovizijskih kamera!

19.12.2017 u 12:46

Bionic
Reading

Obitelj afganistanske djevojčice Madine, koja je prije mjesec dana poginula na hrvatsko-srpskoj granici, podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja, policijskih službenika MUP-a, otkriveno je na konferenciji za medije u organizaciji Centra za mirovne studije održanoj u utorak pred DORH-om

Prijavu je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske predala Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica obitelji stradale djevojčice, u utorak 19. prosinca.

Majka djevojčice tvrdi kako je s djecom i s još jednim izbjeglicom po mraku ušla preko srpsko-hrvatske granice u Hrvatsku te su od hrvatskih policajaca zatražili azil, no policajci im nisu dopustili da zatraže azil, kršeći njihovo pravo na pristup međunarodnoj zaštiti, već su ih kombijem vratili do pruge i naredili im, prijeteći pendrecima, da se, prateći prugu, pješice vrate u Srbiju.

Osim šestogodišnje Madine, s majkom je tada, kako kaže, bilo još petero djece, od dvije do petnaest godina. Naišao je vlak i Madina je stradala. Osim obitelji, isto to tvrdi i izbjeglica koji je tada bio s njima.

U kaznenoj prijavi se nepoznate policijske službenike u MUP-u tereti da su prouzročili smrt maloljetne djevojčice Madine iz nehaja, grubo povrijedili prava djeteta, zlouporabili položaj i ovlasti te nehumanim postupanjem obitelji nanijeli tešku duševnu bol i patnju zbog društvenog položaja.

No MUP u odgovoru na pitanja koja smo im poslali izričito negira da su grupu u kojoj je bila afganistanska djevojčica protjerali s hrvatskog teritorija ne omogućivši im da zatraže azil. Kažu da se policijska granična ophodnja susrela s njima tek kada je djevojčicu udario vlak te da su im onda pružili pomoć.

  • +4
Izbjeglice u Šidu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Barbara Matejčić

'Nesreća se dogodila na teritoriju Republike Srbije te su hrvatski policijski službenici iz daljine vidjeli da se nešto događa s obzirom da je vlak stao te su poduzeli sve kako bi se pomoglo djevojčici. Hrvatska granična policija ni na koji način nije mogla utjecati na događaj u susjednoj državi, niti je na bilo koji način ugrozila sigurnost stradale djevojčice. Upravo naprotiv, poduzela je sve da se djevojčici pomogne u što je moguće kraćem vremenu', stoji u odgovorima MUP-a.

Također, MUP navodi da su toga dana policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske termovizijskom kamerom uočili grupu osoba koje su stajale uz južni kolosijek pruge na udaljenosti oko 300 metara od granične crte u dubinu Republike Srbije te da su čuli neprekidni zvuk sirene lokomotive i kočenje kompozicije vlaka na mjestu na kojem su uočene osobe.

  • +28
Izbjeglice u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Stoga je na konferenciji za medije, održanoj pred DORH-om, Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije pozvao MUP da objavi snimke termovizijskih kamera kako bi se utvrdilo što se tada točno dogodilo. CMS je upozorio i da se ovakvi i slični slučajevi, o kojima građani nemaju jasne informacije, događaju jer i dalje ne postoji građanski nadzor nad radom policijskih i sigurnosnih službi.

Centar za mirovne studije i organizacija Are You Syrious su prenijeli poruku obitelji poginule djevojčice koja kaže da prijavu ne podnose samo zbog sebe, nego i sve djece i svih ostalih koji se nalaze u sličnoj situaciji kako se takva tragedija nikome više nikada ne bi dogodila.

  • +6
Centar za mirovne studije podnio prijavu protiv MUP-a zbog smrti djevojčice Madin Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Već godinu dana razne respektabilne međunarodne i domaće organizacije poput Human Rights Watcha, UNHCR-a i Are You Syrious upozoravaju na nezakonita protjerivanja izbjeglica koji su zatečeni na teritoriju Hrvatske i zatražili su međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj, kao i na nasilje koje hrvatski policajci primjenjuju pri tim protjerivanjima.

Njemačka nevladina organizacija Rigardu prikupila je niz iscrpnih iskaza izbjeglica koji tvrde da su ih hrvatski policajci tukli te su ozljede dokumentirali fotografijama. Liječnici bez granica (Médecins Sans Frontières) su također upozorili na nasilje na hrvatskoj strani granice.

Tajana Tadić iz Are You Syrious na konferenciji za medije je rekla da su u tri izvještaja ove godine prikazali načine na koje se izbjeglicama pristup međunarodnoj zaštiti u Republici Hrvatskoj sustavno uskraćuje, do te mjere da izbjeglice s kojima su razgovarali u Šidu misle da sustav azila u Hrvatskoj više ne postoji.

  • +26
Izbjeglice u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

MUP pak kaže da se 'policijski službenici pozicioniraju tako da migranti ne uđu na hrvatsko državno područje, odnosno da odustanu od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice zbog vidljivosti i prisutnosti policijskih službenika na graničnoj crti te pri tome ne postoje istjerivanja, odnosno protjerivanja'. No ne priznaju da se ne radi samo o odvraćanju zbog prisutnosti policajaca, već i o vraćanju izbjeglica s hrvatskog teritorija te o uskraćivanju traženja azila, kao i o nasilnom ponašanju prema izbjeglicama.

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije kaže da je 'zbog nedostatka neovisnog i učinkovitog nadzora nad postupanjem policije, policija u nepravedno povoljnijem položaju jer se stvara situacija u kojoj je samo riječ izbjeglica protiv riječi policije'.

Bosanac je podsjetio da već mjesecima matični saborski odbori nisu imenovali članove građanskih odbora za nadzor policije i sigurnosnih službi. Na kraju organizacije ističu da vjeruju kako ova kaznena prijava nije usmjerena na čitavu policiju, već na neprofesionalno postupanje pojedinaca.

'Svjesni smo da među policijskim službenicima ima vrlo profesionalnih ljudi koji ovakve postupke ne podržavaju i osuđuju ih te ih potičemo, ako je ovakvo postupanje prema izbjeglicama naredba koju su primili, da joj se odupru. U interesu je i profesionalnih policijskih djelatnika da se ovaj slučaj što prije rasvijetli i odgovorni kazne', zaključio je Bosanac.

Pogibiju djevojčice istražuje i Ured pučke pravobraniteljice RH, a izvještaj o slučaju zatražio je i Odbor za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.