egejsko more

U brodolomu kod Lezbosa nestala najmanje dva migranta

02.12.2020 u 13:05

Bionic
Reading

Najmanje dvije osobe smatraju se nestalima u brodolomu migrantskog čamca u vodama grčkog otoka Lezbosa, a 32 osobe spašene su, objavila je u srijedu grčka obalna straža

"Trenutno se dvije osobe smatraju nestalim, najvjerojatnije se radi o dvije žene, a 32 osobe su spašene u akciji spašavanja", priopćio je dužnosnik ured a za medije obalne straže Lezbosa.

U akciji spašavanja sudjelovala su dva patrolna čamca, dva helikoptera grčke vojske i patrolno plovilo Agencije za nadzor europskih granica (Frontex).

Grčki ministar za migracije Notis Mitarachi izrazio je žaljenje zbog gubitka života usprkos brzoj intervenciji grčke obalne straže.

Također navodi da su preživjeli s potonulog migrantskog čamca kazali da je jedan turski patrolni čamac uočio njihov signal za poziv u pomoć, ali im nije pomogao već je pustio da njihov čamac uđe u grčke vode.

Lezbos, kao i drugi grčki otoci u Egejskom moru koji su vrlo blizu zapadne obale Turske, jedan je od glavnih ulaznih točaka migranata u Europu.

Grčka, koja predstavlja glavna ulazna vrata migrantima prema Europi koji stižu iz pravca Turske, ove je godine znatno smanjila broj novopridošlih, no uvjeti boravka u prihvatnim kampovima su i dalje vrlo teški.

Vlada je ove godine učvrstila sigurnost kopnene i morske granice i postrožila zakone vezane uz ilegalnu migraciju te uvelike kritizirala nevladine udruge koje su stale u obranu migranata.

Desna vlada Kirijakosa Micotakisa, na vlasti od srpnja prošle godine, postrožila je postupak dodjele azila. Premijer je prošle godine, objašnjavajući razliku između izbjeglica i migranata, kazao da zakon šalje jasnu poruku onima koji znaju da ne mogu dobiti azil, a ipak krenu u našu zemlju, da će biti vraćeni i izgubiti novac uložen u putovanje.