poražavajući podaci

U BiH su građani i dalje naružani 'do zuba'

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.12.2017 15:39
  • Objavljeno 20.12.2017 u 15:39
policijska zalijena žigovi oružje eksploziv

policijska zalijena žigovi oružje eksploziv

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROIX

Čak deset posto građana Bosne i Hercegovine posjeduje oružje za koje ima potrebne dozvole no procjene su kako je gotovo isti postotak onih koji oružje nikada nisu prijavili te ga posjeduju nezakonito, proistječe iz podataka što su ih u srijedu u Sarajevu objavili predstavnici različitih policijskih agencija koje djeluju u toj zemlji.

Na konferenciji za novinstvo sazvanoj kako bi predstavili ovogodišnje rezultate u uništavanju prikupljenog nelegalnog oružja objavili su kako je u BiH u ovom trenutku zakonito registrirano nešto više od 341 tisuće komada različitog oružja u privatnom posjedu.

Iako je broj stanovnika u Republici Srpskoj za milijun manji nego što ih ima Federacija BiH policijske evidencije pokazuju kako je gotovo identična količina registriranog naoružanja u obadva entiteta.

Na 2,2 milijuna stanovnika u Federaciji BiH tako je registrano 168.548 komada oružja dok ih 1,2 milijuna stanovnika RS ima čak i nešto više odnosno 168.550.

Još oko 4200 komada oružja registrirano je u distriktu Brčko.

No zabrinjavajuće su procjene međunarodnih organizacija, posebice agencija Ujedinjenih naroda, kako se u kućanstvima u BiH i dva desetljeća nakon rata skriva ogromna količina ilegalnog oružja.

Procjene su kako je u pitanju između 150 do čak 750 tisuća komada različitog oružja.

  • +4
  • +1

I u Hrvatskoj građani posjeduju mnogo neprijavljenog oružja. Zaplijena oružja u Šibeniku

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za opću i graničnu sigurnost Ermin Pešto, ujedno predsjedatelj Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW), kazao je novinarima kako je tijekom ove godine uništeno oko deset tisuća komada oružja koje je zaplijenjeno kao nezakonito ili su ga pak građani sami predali.

U BiH je trenutačno na snazi čak dvanaest zakona o oružju, a samo njih devet usklađeno je s odgovarajućim smjernicama koje su na snazi u državama Europske unije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!