top secret

[VIDEO] Pogledajte snimke nuklearnih pokusa koje su dosad bile skrivene od očiju javnosti

15.12.2017 u 21:54

Bionic
Reading

Ovih dana skinuta je oznaka 'strogo povjerljivo' s čitavog niza filmskih zapisa američkih nuklearnih testova te su ovi dosad skriveni dijelovi povijesti odnedavno dostupni na YouTubeu

Snimke nuklearnih pokusa objavio je američki Nacionalni laboratorij Lawrence Livermore, a radi se o čak 62 snimke iz razdoblja od 1945. do 1962. godine koje su nosile oznaku 'strogo povjerljivo' te kao takve nisu bile dostupne javnosti.

Dio snimki je nagrizao zub vremena, no one su obnovljene te predstavljaju ne samo zanimljiv artefakt vremena, već mogu poslužiti pri simuliranju nuklearnog pokusa. Naime znanstvenici su već počeli prikupljati dragocjene podatke o količini oslobođene energije prilikom testova.

'Snimke sadrže veliku količinu informacija i znanstvenih podataka koji su potrebni za istraživanje nuklearnih pokusa', stoji u priopćenju koje je prilikom objavljivanja snimki uputio laboratorij.

Jedna od snimki koje su ugledale svjetlo dana Izvor: Društvene mreže / Autor: Lawrence Livermore National Laboratory

'Radi se o razarajućem oružju za koje se nadam kako nikad neće biti upotrijebljeno, iako su te zalihe uspješno zastrašivale čovječanstvo gotovo 70 godina. Nadam se da ovaj projekt može pomoći da se to zastrašujuće oružje nikada ne upotrijebi', kazao je Gregg Spriggs, fizičar i stručnjak za atomsko oružje, vođa ekipe stručnjaka koji su restaurirali tajne snimke.

  • +11
Arhivske snimke nuklearnih testiranja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia