PROMJENA USTAVA

U BiH i dalje nema suglasnosti kako provesti temeljni zahtjev EU

13.07.2012 u 17:39

Bionic
Reading

Predsjednici sedam najvećih parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini još nisu postigli suglasnost o načinu promjene ustava i izbornog zakona kojima bi se spriječila diskriminacija pripadnika manjinskih etničkih skupina, potvrđeno je nakon njihova sastanka koji je u petak održan u Banjoj Luci

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, koji je bio domaćin sastanka, novinarima je izjavio kako stranke iz Republike Srpske i one iz Federacije BiH i dalje zastupaju različita stajališta o tome kako promijeniti način izbora članova Predsjedništva BiH. Kazao je kako su u RS za to da se jedan član državnog vrha iz tog entiteta i dalje bira izravno na općim izborima s tim da se izbriše ustavna i zakonska odrednica da to mora biti Srbin.

Političke stranke iz Federacije BiH predlažu pak neizravan izbor članova Predsjedništva BiH koji bi se provodio u parlamentu. Asimetrično rješenje po kojemu bi se izbor članova Predsjedništva BiH provodio po različitim modelima u dva entiteta odlučno odbija Stranka demokratske akcije (SDA), kazao je Bosić.

Eliminiranje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu temeljni je uvjet kojega BiH mora ispuniti ako želi do kraja godine predati zahtjev za odobravanje statusa kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Europski sud za ljudska prava je 2009. godine u slučaju poznatom pod nazivom 'Sejdić-Finci' presudio kako BiH krši prava pripadnika manjinskih entičkih skupina jer im onemogućava kandidiranje za Predsjedništvo BiH i za Dom naroda državnog parlamenta.Sedam najvećih parlamentarnih stranaka dobile su zadaću dogovoriti konkretna rješenja do kraja kolovoza.'Nadam da će do 31. kolovoza biti pronađen izlaz iz ove situacije', kazao je Bosić novinarima u petak.

Zbog velikog značenja koje to pitanje ima za europsku budućnost države u razgovore je uključena i SDA iako ona nije članica nove vladajuće koalicije. U toj su koaliciji uz SDS i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), HDZ BiH i HDZ 1990, Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Savez za bolju budućnost (SBB).