HDZ-OV CRNI FOND

U Barišićevo vrijeme u Carinu je dolazio i Mišo Kovač

28.01.2013 u 15:42

Bionic
Reading

Čuvar bivšeg premijera Ive Sanadera Vjekoslav Mikuljan posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi medija da je za nekada najmoćnijeg hrvatskog političara luksuznim obiteljskim Mercedesom 'S klase' sklonio nekoliko umjetničkih slika na imanje bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Stjepana Fiolića.

Za luksuzni mercedes Mikuljan je kazao da je bio Sanaderov automobil, iako ga nikada nije prijavio kao dio svoje imovine. Tim je automobilom na Fiolićevo imanje u Maloj Mlaki na Sanaderov zahtjev prevezao ukupno pet slika u vrijeme kada je bivšem premijeru prijetilo plijenjenje imovine zbog optužbi za korupciju.

Mikuljan se prisjetio i da je u podrumskoj prostoriji Sanaderove kuće u Kozarčevoj ulici jednom prilikom vidio tridesetak skrivenih umjetnina, a kazao je i da je u više navrata slike dobivao na poklon kao premijer i predsjednik HDZ-a.

Na suđenju za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki kojim se prema tvrdnjama tužiteljstva punio HDZ-ov 'crni fond' svjedočila je i bivša pomoćnica ravnatelja Carinske uprave Vesna Kadić Komadina. Potvrdila je da su u Carinu u vrijeme dok je ravnatelj bio optuženi bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić dolazili mnogi čelnici državnih tvrtki, ali i estradne zvijezde poput Miše Kovača

Tužiteljstvo tvrdi da su se novcem iz crnog stranačkog fonda, među ostalim, plaćali i nastupi glazbenika na HDZ-ovim predizbornim skupovima.

Suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja se u ponedjeljak ispitivanjem prvih svjedoka obrane, a na klupu za svjedoke prvi bi trebao sjesti bivši predsjednik Sabora Luka Bebić, a nakon njega i HDZ-ov ministar zdravstva Darko Milinović.

Osim Sanaderu, Barišiću i njihovoj bivšoj stranci, za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Nevenke Jurak sudi se i bivšoj HDZ-ovoj blagajnici Branki Pavošević te Sanaderovom glasnogovorniku Ratku Mačeku

Svi osim bivšeg premijera i njegova glasnogovornika priznali su krivnju, dok oni tvrde da su žrtve montiranog procesa. Odvjetnici HDZ brane tvrdnjom da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima.