ponovljeni izbori

U Bariloviću se i danas bira

29.12.2019 u 10:46

Bionic
Reading

Na jednom biračkom mjestu u općini Barilović u nedjelju se ponavljaju izbori za predsjednika države, iako njihov rezultat neće imati nikakvog utjecaja na rezultate prvog izbornog kruga čiji je relativni pobjednik SDP-ov kandidat Zoran Milanović.

To biračko mjesto, na kojemu je 200-tinjak birača, je otvoreno, potvrdio je član i glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski.

Glasovanje traje od 7 do 19 sati.

Izbori u Bariloviću, koji ni na koji način neće utjecati na izborni rezultat, moraju se ponoviti, jer tako 'nalaže' Zakon o izboru predsjednika Republike Hrvatske, odnosno činjenica da je kod prebrojavanja glasačkih listića u glasačkoj kutiji prošle izborne nedjelje nađeno više listića od broja upisanih birača.

Zakon u tom slučaju propisuje raspuštanje biračkog odbora i imenovanje novog, te ponavljanje izbora, što se ove nedjelje i događa.

Birački odbor u Bariloviću jedini je na čijem se biračkom mjestu izbori ponavljaju, a prošle ih je nedjelje bilo otvoreno više od 6500.

Budući da prošle nedjelje nitko od 11 predsjedničkih kandidata nije osvojio dovoljno glasova da bi bio izabran za predsjednika, on ce se izabrati u nedjelju, 5. siječnja, u drugom izbornom krugu u koji je ušlo dvoje kandidata sa najviše dobivenih glasova, Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ).