DRAVA INTERNATIONAL

Tvrtka u kojoj je pet radnica stradalo godinama krši propise

02.06.2011 u 07:13

Bionic
Reading

'Na jednoj fotografiji je bačva s nekim nitratom. Ako je to amonijev nitrat, onda se javljaju još neke misli. On može izazvati požar i može biti eksplozivan u smjesi sa zapaljivim materijalima. Uostalom, on se miješa s TNT-om da bi se dobio bolji eksploziv, primjerice vitezit. Može li to imati neke veze s eksplozijom?', pita Franjo Plavšić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju

Na dan eksplozije u pogonu tvrtke Drava international u Reisnerovoj ulici u Osijeku u nedjelju, 28. svibnja, inspekcija zaštite okoliša pronašla je tri tone otpadnih kemikalija. Smjesta je naređeno da se u roku od 15 dana kemikalije uklone i propisno zbrinu te da se mjesto požara sanira.

Uzroke eksplozije u kojoj je stradalo pet radnica od kojih su dvije u kritičnom stanju još uvijek utvrđuju stručnjaci Centra za forenzična ispitivanja 'Ivan Vučetić'.

Smjesa za odličan eksploziv

Tportal otkriva da se propisi o zaštiti okoliša i sigurnosti radnika u pogonima Drave international kontinuirano krše unazad nekoliko godina. Zbog nepoštivanja ekoloških standarda Drava je sudski kažnjavana, a inspekcija rada dva puta je utvrdila da radnici rade u nepropisnim uvjetima.

Bačve s aluminijevim prahom snimljene 2006. godine godinama su prijetile, srećom nitko nije stradao sve do nedjelje, kada je pet radnica u eksploziji ozlijeđeno, a dvije su dobile teške tjelesne ozljede zbog kojih su u kritičnom stanju.

Fotografije bačvi s aluminijevim prahom uskladištenim u pogonu bivše šibicare Drava koji prokišnjava, koje su u listopadu 2006. godine snimili novinari magazina za okoliš Alert, sa zgražanjem komentira Franjo Plavšić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju. Plavšić je potvrdio našu tvrdnju da se radi o vrlo zapaljivom prahu, koji u reakciji s vodom daje plin vodik.

'Međutim, možda tu ima još nešto. Na jednoj slici je bačva s nekim nitratom. Ako je to amonijev nitrat, onda se javljaju još neke misli. On može izazvati požar i može biti eksplozivan u smjesi sa zapaljivim materijalima. Uostalom, on se miješa s TNT-om da bi se dobio bolji eksploziv, primjerice vitezit. Može li to imati neke veze s eksplozijom? Na kraju krajeva, i vodik je eksplozivan. Bit će očito puno posla za sudske vještake.

Dodajem još da su one vaše fotografije zaista neugodne, posebno ako sadrže ono što na njima piše, jer tako se ne bi smjelo u ovoj državi skladištiti kemikalije, a posebno ne aluminijski prah i amonijev nitrat', upozorio je Plavšić

Nesigurni radni strojevi

Koji kilometar od mjesta eksplozije, u drugom pogonu Drave international u osječkoj Drinskoj ulici, opet kršenje propisa. Inspekcija rada 2007. godine otkrila je da se radnici nemaju gdje ni oprati. Utvrđeno je pet nedostataka - transportne površine, radna platforma nema zaštitnu ogradu, na brusilici brusnih kola nema zaštite rotirajućih dijelova, neispravna podnica kod tokarskog stroja, praonik u WC-u nije u funkciji.

Sljedeće, 2008. godine, ponovno kršenje uvjeta zaštite na radu i inspekcija donosi identično rješenje. Konačno, 2010. godine ozljeda na radu, radnici prijavljuju, a inspekcija podnosi optužni prijedlog zbog 'neprijavljivanja ozljede na radu i zbog neizvršenja obveze osposobljavanja radnika za rad na siguran način'.

Nakon napuštanja proizvodnje šibica prije nekoliko godina Drava international počela se baviti prikupljanjem i reciklažom plastične ambalaže, ali opet ne poštujući propise. Nakon prijave stanara zgrada u okolici pogona u Reisnerovoj ulici, inspekcija zaštite okoliša u travnju 2006. godine prijavila je Dravu osječkom Prekršajnom sudu, koji je tvrtku kaznio sa 6600 kuna zbog skladištenja prekomjernih količina otpada.

Novčana kazna uslijedila je i zbog načina rada u trećem pogonu, na Brijestu u predgrađu Osijeka. Nakon prijave inspektora zaštite okoliša zbog kršenja Zakona o zaštiti zraka, osječki Prekršajni sud kaznio je Dravu novčanom kaznom od deset tisuća kuna.

Putem tajnice u Dravi international pokušali smo telefonski kontaktirati direktora Drave Zvonka Bedea, ali bio je nedostupan.