sarajevo

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv pripadnika ISIL-a, dokaz su snimke objavljivane na društvenim mrežama

  • Autor: V. Mo. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.05.2020 11:53
  • Objavljeno 12.05.2020 u 11:53
Ilustracija / Borci Islamske države u Siriji

Ilustracija / Borci Islamske države u Siriji

Izvor: Profimedia / Autor: Handout / Zuma Press

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je podignulo još jednu optužnicu protiv državljanina te zemlje koji se borio u redovima terorističke organizacije Islamske države (IS), nakon čijeg je poraza zarobljen i deportiran

Iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu potvrdili su podizanje optužnice protiv Miralema Berbića (66) iz Zenice. On je sredinom 2014. godine preko Turske otputovao u Siriju i tamo se pridružio islamističkim terorističkim postrojbama koje su ratovale kao dio IS-a. Njegov boravak u Siriji dokumentiran je i propagandnim snimkama koje je IS objavljivao na društvenim mrežama. Berbić je nakon poraza IS-a zarobljen i potkraj 2019. deportiran u BiH u okviru sporazuma koji su američke vlasti dogovorile s državama čiji su se građani borili u Siriji na strani terorista.

Tužiteljstvo BiH tereti ga za kazneno djelo protuzakonitog pridruživanja inozemnim paravojnim postrojbama. Zajedno s Berbićem u BiH je iz Sirije deportirano još dvadesetak muškaraca te pedesetak žena i djece. Iz Tužiteljstva BiH najavili su da će svi muškarci koji su u Siriji ratovali biti procesuirani. Pravomoćna presuda do sada je izrečena Ibri Ćufuroviću koji je osuđen na četiri godine zatvora.