islamska država

BiH podigla novu optužnicu za terorizam protiv boraca deportiranih iz Sirije

13.03.2020 u 13:19

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu za terorizam protiv Jasmina Keserovića koji se 'proslavio' snimkom iz Sirije pozivajući na ubijanje kršćana

Keserović (27) jedan je od sedmorice bosanskohercegovačkih državljana koje su u prosincu 2019. u matičnu državu deportirali Amerikanci, nakon što su zarobljeni u Siriji kada je pala teroristička Islamska država (IS).

Tužiteljstvo ga sada tereti za kaznena djela organiziranje terorističke skupine, terorizma i javno poticanje na terorističke aktivnosti.

Prema navodima iz optužnice, Keserović je u Siriju otišao preko Turske početkom 2013., kako bi se tamo pridružio tzv. Islamskoj državi.

U Siriji je postao pripadnikom paravojnih postrojbi sudjelujući potom u svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanju, protupravnim zatvaranjima, uzimanju talaca. Utvrđeno je kako se borio u gradovima Haritan, Mimbidž, Rakka i Al-Bab u postrojbi naziva 'Bejt komandos', koja je kasnije promijenila ime u 'Al aqsa'.

Dio optužnice je i činjenica da je Keserović tijekom boravka u Siriji u vojnoj odori i naoružan automatskom puškom snimio i putem interneta distribuirao videosnimku u kojoj osobno poziva na ubijanje kršćana, čime je izravno poticao druge na počinjenje kaznenog djela terorizma.

'Ustanite, muslimani, ubijajte kršćane i njihove sluge, postavljajte im eksploziv (…), ubijajte ih onako kako ste u mogućnosti. Nemojte praviti razliku između civila i vojnika', izvikivao je Keserović u poruci zbog koje će mu se također sada suditi.