OTKRIO USB STICK

Nevjerojatno otkriće: Tužiteljica pisala žalbu Piruški Canjugi u slučaju Agrokor

24.07.2023 u 09:10

Bionic
Reading

Mirela Alerić Puklin, koja je nakon uhićenja svojega supruga u listopadu 2020. sama zatražila svoje razrješenje u tužiteljstvu, optužena je da je svojemu suprugu davala tajne podatke i pravne sugestije protiv predmeta vlastitoga tužiteljstva koje bi ovaj zatim davao Canjugama

Kada su u listopadu 2020. istražitelji s nalozima za pretragu upali u stan poduzetnika Gorana Puklina, sigurno nisu na umu imali da će rezultati pretrage dovesti do optužbi za kompromitiranje istrage u najvećem gospodarskom predmetu u hrvatskoj povijesti - Agrokoru.

Puklinov stan, mobiteli i računala pretraženi su tada zbog sumnji da je Puklin skrivao novac netom uhićenoga direktora Janafa, Dragana Kovačevića, sumnji za koje će se poslije pokazati da su bile promašene.

No, ono što mu je slučajno nađeno u mobitelu istražitelje je dovelo do otvaranja dvaju potpuno novih slučajeva protiv Puklina, jednoga zbog natječaja za nabavu softvera za Hrvatsku lutriju te onoga u kojemu će se Puklin naći zajedno optužen sa svojom sada već bivšom suprugom, bivšom respektiranom tužiteljicom zagrebačkoga Županijskoga državnoga odvjetništva, Mirelom Alerić Puklin, ali i bračnim parom Canjuga, bivšom Agrokorovom menadžericom Piruškom i njezinim mnogo poznatijim suprugom, bivšim političarom Zlatkom Canjugom.

Kako doznaje Jutarnji list, nakon što su kod Puklina naknadno pronašli jedan USB stick, USKOK-ovi su tužitelji optužbe protiv svoje bivše kolegice proširili, te je terete da je osobno napisala i dijelove žalbe Piruški Canjugi protiv rješenja o istrazi. Istrazi koju je protiv Piruške Canjuge pokrenuo tužiteljski odjel u kojemu je Alerić Puklin radila.

Riječ je o tzv. slučaju mali Agrokor, a način na koji su istražitelji povezali bivšu tužiteljicu sa žalbom Piruška Canjuge doista je zanimljiv. Na USB-u koji je pronađen kod Puklina otkriven je i word dokument pod nazivom 'Žalba', a čiji je autor, prema svojstvima dokumenta, Mirela Alerić Puklin. Radilo se o žalbenim navodima na rješenje o istrazi u slučaju, a dokument je, također prema svojstvima, kreiran nekoliko dana prije nego što će Piruška Canjuga formalno podnijeti svoju žalbu na istragu u tome predmetu.

U žalbi Piruške Canjuge pronađen je dio teksta potpuno identičan onome s USB-a, štoviše imao je i identične interpunkcijske pogreške.