dopunio obranu

Iz pritvora pušten Gligora koji je priznao umiješanost u namještanje natječaja

03.12.2021 u 14:02

Bionic
Reading

Vlasnik tvrtke Fleksbit Tomislav Gligora (36) pušten je u četvrtak iz istražnog zatvora nakon što je dopunio obranu i priznao nedjelo u kraku Uskokove istrage u kojoj je osumnjičen za namještanje poslova za razvoj softvera za Hrvatsku lutriju, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi

Uz Gligoru, na slobodi se od 22. studenog nalazi i bivši direktor logistike Hrvatske lutrije i tajni partner u Fleksbitu Željko Fadljević (46) kojeg Uskok sumnjiči da je Gligorinom Fleksbitu u postupcima javnih nabava osiguravao status jedinog valjanog ponuditelja omogučavajući mu dobivanje i ugovaranje poslova s Hrvatskom lutrijom.

Fadljević je, doznaje se iz izvora bliskih istrazi, također dopunio svoju obranu i priznao djelo koje mu se stavlja na teret.

Gligora i Fadljević osumnjičeni su, zajedno s također tajnim suvlasnikom Fleksbita Goranom Puklinom (47), da su dogovarali kriterije za bodovanje dostavljenih ponuda i prilagođavanje natječaja profilu i certifikatima stručnjaka Fleksbita kako bi ta tvrtka bila jedini ponuđač koji je zadovoljavao tražene uvjete.

Na taj način je, priopćila je policija i Uskok, Hrvatska lutrija kao investitor Fleksbitu dodijelila javne nabave IT usluga u vrijednosti od 8,2 milijuna kuna.

Gligori, Fadljeviću i Puklinu je određen istražni zatvor zajedno s njegovom suprugom i bivšom tužiteljicom u predmetu Agrokor Mirelom Alerić Puklin (48) koju se u drugom kraku Uskokove istrage sumnjiči da je optuženoj u tom predmetu Piruški Canjugi (56), putem svojeg supruga Gorana Puklina i poznanika Canjugine obitelji dostavljala važne informacije o stanju predmeta i tajnom postupanju državnog odvjetništva.

Bivšu zamjenicu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu sumnjiči se da je nekadašnjoj članici uprave Agrokora davala upute o načinu i sadržaju obrane te radnjama koje bi trebala oduzeti kako bi izbjegla kaznenu odgovornost, precizirali su ranije policija i Uskok.

Mirela Alerić Puklin i Piruška Canjuga su puštene iz istražnog zatvora 25. studenog nakon što su ispitani svi svjedoci koji su u odnosu na njih predloženi, dok se Goran Puklin još uvijek nalazi u pritvoru, a prema izvorima iz istrage jedini je osumnjičeni koji poriče optužbe.

Uz to, Puklina se sumnjiči da je kao šef marketinga jedne tvrtke, od prosinca 2018. do ožujka 2019., angažirao četiri studentice da u zagrebačkom Studentskom centru preuzimaju ugovore o obavljanju studentskog posla u kojima će tu tvrtku navesti kao poslodavca.

Puklin je potom, navode Uskok i policija, djelatnicima računovodstva lažno prikazao da su studentice po njegovom nalogu obavile administrativni posao, na temelju čega je tvrtka posredstvom Studentskog centra isplatilo studenticama ugovorene honorare, a koje su mu predavale u cijelosti ili umanjene za 300 kuna.

Na taj način je Puklin, ističe tužiteljstvo i policija, pribavio materijalnu korist od 19.400 kuna, dok je tvrtki pričinio štetu u ukupnom iznosu od 23.600 kuna.