nepravomoćna presuda

Tužila bolnicu zbog smrti novorođenčeta; trebala bi dobiti 650 tisuća kuna odštete

29.11.2019 u 19:11

Bionic
Reading

Klinički bolnički centar Osijek obitelji s đakovačkog područja mora platiti 650.000 kuna odštete zbog smrti bebe 2014. godine. Riječ je o prvostupanjskoj presudi osječkog Općinskog suda

Osječka bolnica roditeljima mora isplatiti po 250.000 kuna te za dvoje djece po 75.000 kuna, sve s kamatama od 3. listopada 2017. pa do isplate. KBC mora obitelji isplatiti i 79.807,50 kuna, s kamatama, za parnične troškove, u roku od 15 dana, piše Glas Slavonije.

Majka je smatrala, a sud i potvrdio, da je osječka bolnica odgovorna za smrt novorođenčeta zbog grubog liječničkog propusta. Osječki je sud na temelju nalaza i mišljenja sudsko-medicinskog vještaka utvrdio kako je kod tužiteljice došlo do smrti djeteta u maternici tijekom porođaja u 38. tjednu trudnoće.

Vještak je zaključio kako je u liječenju tužiteljice došlo do grube nepažnje i neprepoznavanja simptoma ugroze tužiteljice i tada još nerođenog djeteta. Prema njegovu zaključku nisu poduzete pravovremene mjere kojima bi se spasio život nerođenog djeteta te spriječila ugroza zdravlja i života tužiteljice, navodi se u obrazloženju presude osječkog Općinskog suda.

Iz Kliničkog bolničkog centra Osijek za Glas Slavonije nisu htjeli komentirati nepravomoćnu presudu, no istaknuli su kako je sadašnja uprava preuzela odgovornost za vođenje bolnice 3. svibnja 2016. te da su poduzete sve mjere za unaprjeđivanje i promicanje pružanja kvalitete zdravstvene zaštite, kako bi se neželjeni događaji sveli na minimum. .