INDIVIDUALNE PROCJENE

Katolička crkva u Portugalu obeštetit će žrtve seksualnog zlostavljanja

11.04.2024 u 20:26

Bionic
Reading

Portugalska Katolička crkva u četvrtak je objavila da će financijski kompenzirati žrtve seksualnog nasilja unutar Crkve, a da će iznose odrediti od slučaja do slučaja, što su skupine za zaštitu žrtava kritizirale

Članovi Portugalske biskupske konferencije (CEP) sastajali su se od ponedjeljka u svetištu Fatimi u središnjem Portugalu kako bi, između ostalog, raspravljali o pitanju odšteta.

Izvješće iz veljače 2023. komisije koju je financirala Crkva zaključila je da je tijekom sedam desetljeća seksualno zlostavljano najmanje 4815 djece, većinom od svećenika.

Autori tog izvješća naglasili su da su ti rezultati samo „vrh sante leda”, a čelnik komisije Pedro Strecht dodao je da je više od stotinu svećenika osumnjičenih za zlostavljanje i dalje aktivno unutar Crkve.

Crkva je mjesec dana kasnije najavila niz koraka za borbu protiv seksualnog zlostavljanja, no kritizirana je jer se ti koraci ne smatraju dovoljno snažnima.

Čelnik CEP-a biskup Jose Ornelas rekao je da je skupština organizacije jednoglasno odobrila davanje kompenzacija, te da će se zahtjevi podnositi od lipnja do prosinca ove godine. Odštetu je već zatražila 21 osoba.

Odbor će potom odlučivati o iznosu koji će svaka žrtva dobiti, a za isplatu će biti zadužena novoosnovana CEP-ova zaklada. Kriteriji za visinu iznosa tek se razrađuju, rekao je Ornelas.

Antonio Grosso, suosnivač skupine koja okuplja žrtve zlostavljanja od članova Katoličke crkve Coracao Silenciado, kritizirao je taj pristup.

"Ne znam kojom će se mjernom vrpcom koristiti za procjenu ljudske patnje. Ljudi će morati ponovno pričati svoje priče da vide zaslužuju li više ili manje centi", rekao je Reutersu, tvrdeći da bi sve žrtve trebale dobiti isto.