u 104. godini

Preminuo Josip Manolić

15.04.2024 u 08:33

Bionic
Reading

Preminuo je Josip Manolić, potvrdila je za nacional.hr njegova kći Zrnka

Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar koji je s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom stvarao HDZ i borio se za formiranje neovisne i suverene hrvatske države, a bio je i drugi hrvatski premijer te obnašao druge visoke dužnosti, 22. ožujka proslavio je 104. rođendan, piše Nacional.

  • +6
Josip Manolić Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Uoči jednih od najzanimljivijih parlamentarnih izbora u novijoj hrvatskoj povijesti, Manolić je čitateljima nacional.hr-a i svim građanima Hrvatske kratko, ali jasno poručio:

'Najvažnije je da što više ljudi izađe na izbore i da izbori budu pošteni. Pobjednik neka stvori Vladu koja će omogućiti svim ljudima dobar život.'

Manolić je bio jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Rođen je 22. ožujka 1920. u mjestu Kalinovac kod Đurđevca. Radio je kao šegrt u cehu kožara u Bjelovaru. S 18 godina ušao je u SKOJ, a u svibnju 1941. zbog umnožavanja i raspačavanja letaka KPJ ustaške vlasti su ga uhitile. U Zagrebu je ostao do listopada 1942., kada prelazi na teritorij pod partizanskom kontrolom. U ožujku 1944. postao je član Okružnog komiteta partije za Bjelovarski okrug, a potom i organizacijski sekretar.

U listopadu 1944. imenovan je za načelnika Ozne 2 u Bjelovaru, komunističke policije osnovane u svibnju te godine. Godine 1946. prelazi u Zagreb i postaje načelnik Odjela za izvršenje kaznenih sankcija u Sekretarijatu za unutarnje poslove. U Udbi je bio zadužen za zatvore u kojima su bili politički zatvorenici. Tu je dužnost obavljao do 1963. Nakon sloma Hrvatskog proljeća 1972. smijenjen je sa svih dužnosti i umirovljen. Godine 1989. postaje jedan od osnivača HDZ-a i najbliskiji suradnik Franje Tuđmana.

Predsjednikom Županijskog doma Sabora postao je 1993. Sljedeće godine sa Stjepanom Mesićem, koji je bio predsjednik Zastupničkog doma, te nekolicinom drugih zastupnika pokušao je izvršiti parlamentarni prevrat. Kako nisu skupili dovoljan broj zastupničkih glasova da oduzmu parlamentarnu većinu Franji Tuđmanu, istupili su iz HDZ-a.

Od tada je u mirovini i ne bavi se aktivno politikom. Diplomirao je pravo 1960. godine, a iz dva braka ima troje djece.