napeti odnosi

Turska ponovno u zajedničkim ophodnjama s Rusijom u Siriji

18.02.2020 u 14:24

Bionic
Reading

Turska je ponovno krenula u zajedničke ophodnje s ruskom vojskom u sjeveroistočnoj Siriji nakon dvotjednog prekida, priopćila je Rusija u ponedjeljak kasno navečer dok ofenziva sirijske vlade u regiji Idliba nastavlja zatezati odnose između Moskve i Ankare

Turska i Rusija imaju zajedničke ophodnje na sirijskom teritoriju nedaleko od turske granice od listopada. Međutim, turske snage nisu se pojavile od 3. veljače, izvijestio je Interfax pozivajući se na dužnosnika ruskog ministarstva obrane.

Turski vojni izvor rekao je 7. veljače da su zajedničke ophodnje Ankare i Moskve odgođene zbog vremenskih uvjeta. Taj prekid došao je baš u vrijeme napetosti između dviju zemalja oko Idliba.

Moskva je prošli tjedan optužila Tursku za nepoštivanje sporazuma koje je postigla s Rusijom o sirijskom devetogodišnjem ratu te za neuspjeh u obuzdavanju militanata u Idlibu koji, kako je rekla, napadaju sirijske i ruske snage.

Sirijske vladine snage koje uživaju rusku potporu pokrenule su ofenzivu na posljednje utočište militanata u Idlibu, nedaleko od turske granice, što je nagnalo na bijeg tisuće civila. Tursko izaslanstvo boravi u utorak na razgovorima u Moskvi dok dvije zemlje pokušavaju pomiriti svoje razlike glede Idliba.