MOSKVA BRANI SIRIJU

'Turska je ugrozila živote ruskih putnika!'

11.10.2012 u 13:17

Bionic
Reading

Službena Moskva zatražila je objašnjenje od Ankare zbog prisilnog prizemljenja sirijskog putničkog zrakoplova u srijedu kojim su "dovedeni u opasnost" ruski putnici, a Sirija je Tursku optužila za otmicu zrakoplova, javljaju u četvrtak svjetske novinske agencije

'Ruska strana ustrajava na traženju objašnjenja takvih akcija turskih vlasti u odnosu prema ruskim građanima', rekao je predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Lukaševič, a prenose ruske novinske agencije.

Sirijski putnički zrakoplov odletio je u četvrtak iz zračne luke u Ankari nakon što su ga turski borbeni zrakoplovi osam sati ranije prisilili da sleti na aerodrom pod sumnjom da prenosi vojnu opremu za snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Avion je letio iz Moskve za Damask, a presreli su ga zbog informacije da nosi 'necivilni teret'. Turske su vlasti objavile da su zaplijenile dio tereta iz zrakoplova no nisu otkrile o čemu se radi.

Jedan izvor u ruskoj agenciji za izvoz oružja rekao je da u zrakoplovu nije bilo ruskog oružja.

'U zrakoplovu nije bilo niti je moglo biti oružja ni bilo kakvih sustava ili dijelova vojne opreme', kazao je izvor koji je želio ostati anoniman, a prenosi Reuters.

U prizemljenom avionu Airbusu A320 bilo je 35 putnika, od kojih 17 Rusa. Turski su ga mlažnjaci otpratili do aerodroma Esenboga na sigurnosnu provjeru koja je obavljena nakon što su putnici izašli iz aviona.

'Zabrinuti smo zbog toga što su u toj situaciji dovedeni u opasnost život i sigurnost putnika, među kojima je bilo 17 ruskih građana', rekao je Lukaševič. Po njegovim riječima, Turska nije obavijestila rusko veleposlanstvo u Ankari o tome da su među putnicima zadržanog zrakoplova ruski građani nego su o tome saznali iz medija.

Rusko veleposlanstvo zatražilo je od turskih vlasti da mu osigura pristup ruskim građanima i u zračnu luku su poslani konzularni predstavnici i liječnik. 'Međutim, turske vlasti nisu dopustile diplomatima susret s ruskim građanima i to bez objašnjenja i kršeći međunarodnu konvenciju, a građane osam sati nisu puštali u zgradu zračne luke...', istaknuo je Lukašević dodajući da putnicima nije bila osigurana hrana.

Turska otvoreno podupire ustanike koji žele srušiti sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada.

Napetosti u odnosima Turske i Sirije u porastu su od prošlog tjedna kada je sirijska granata ubila petero civila u turskom pograničnom gradu Akcakaleu. Turska je na taj napad odgovorila i od tada je topnička razmjena vatre u području oko granice svakodnevna pojava.

Sirijski ministar prometa Mahoumd Said optužio je u čeetvrtak Tursku za 'zrakoplovno piratstvo' koje je u suprotnosti sa sporazumima o civilnom zrakoplovstvu.