IZNIJELI NOVE UVJETE

Turska iznenadila EU: Traži 3 milijarde eura

07.03.2016 u 17:17

Bionic
Reading

Turska je u ponedjeljak na sastanku s čelnicima zemalja članica EU-a postavila nove zahtjeve u pogledu rješavanja pitanja migrantske krize, a zauzvrat nudi veću pomoć u zaustavljanju priljeva migranata, koji se nastoje domoći Europe

U ponedjeljak su se u Bruxellesu sastali čelnici 28 zemalja članica EU-a s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

Nakon prvog radnog sastanka, Davutoglu je iznio novi prijedlog, koji sad proučavaju čelnici EU-a. Ranije je bilo predviđeno i da sastanak s Turskom i zasebni sastanak čelnika EU-a završe do 17 sati, ali je to pomaknuto i već je zakazana radna večera.

Turska traži da EU što prije ukinu vize za njezine državljane, traži otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima i više novca.

Zauzvrat je spremna primiti sve migrante koji nisu iz Sirije i kojima EU odbije zahtjev za azil, ali i one koji uhvati u svojim teritorijalnim vodama, te pojačati borbu protiv krijumčara koji prebacuju ljude iz Turske u Grčku.

Neslužbeno se doznaje da Ankara traži da za svakog migranta koji će biti vraćen iz Grčke u Tursku EU prihvati jednog izbjeglicu iz Sirije.

Što se tiče financijskih zahtjeva Turske, kruže različite informacije. Prema nekim izvorima, Turska traži po tri milijarde eura godišnje u sljedećih pet godina, ukupno 15 milijardi eura, a neki spominju i iznos od 20 milijardi.

EU je prošle godine obećao Turskoj tri milijarde eura za sljedeće dvije godine. Ta sredstva su namijenjena za pomoć izbjeglicama koji iz Sirije pristužu u Tursku radi njihova lakšeg uključivanja u društvo.

Schultz potvrdio: Turska traži 3 milijarde eura

Turska je od Europske unije zatražila još 3 milijarde eura 'do 2018.', obećavši da će zauzvrat drastično pojačati suradnju u migrantskoj krizi kako bi zaustavila priljev migranata, rekao je u ponedjeljak predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. 'Taj dodatni novac će zahtijevati dodatne proračunske procedure. Europski parlament je spreman ubrzati procedure', rekao je Schulz u prigodi susreta na vrhu EU-Turska u Bruxellesu, gdje je Ankara izrazila spremnost za prihvat velikog broja migranata, pa i sirijskih izbjeglica, koji se vraćaju.