'alpska ibiza'

Turisti koji su se zarazili koronavirusom u Ischglu tužili Austriju; među njima i 9 Hrvata

31.08.2020 u 13:43

Bionic
Reading

U srijedu, 23. rujna na Saveznom sudu u Beču održat će se prvo ročište po tužbama turista protiv države Austrije zbog zaraze koronavirusom. Na stranu zaraženih i oštećenih stala je Udruga za zaštitu potrošača iz Beča (VSV). Ona ih je, nakon što je primila oko 6000 pritužbi, i potaknula da poduzmu pravosudne korake

Radi se o slučajevima iz poznatog skijališta Ischgl u Tirolu, 'alpske Ibize', odakle se krajem veljače i u prvim tjednima ožujka diljem Europe počela širiti​ COVID-19 infekcija, piše Slobodna Dalmacija.

Na stranu zaraženih i oštećenih stala je Udruga za zaštitu potrošača iz Beča (VSV). Ona ih je, nakon što je primila oko 6000 pritužbi, i potaknula da poduzmu pravosudne korake.

Peter Kolba, prvi čovjek VSV-a u telefonskom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju rekao je kako se na koncu tisuću njih iz 45 zemalja izjasnilo da je spremno podići tužbu i na sudu tražiti odštetu. Od tisuću, devetero je, kako kaže Kolba, iz Hrvatske. 

'Potkraj rujna imat ćemo šest do osam testnih slučajeva. Radi se o oštećenicima iz Njemačke, Švicarske i Austrije. U dva slučaja ispostavljen je odštetni zahtjev od 100 tisuća eura, jer je u jednom došlo do smrtnog ishoda, a u drugom je stranka dugo bila na bolničkoj intenzivnoj njezi priključena na respirator, a kasnije i na rehabilitaciji.

Nakon što vidimo kako država Austrija diše i ima li volje obeštetiti nastradale, kolektivnom tužbom planiramo tražiti pravdu i za ostale ljude, među kojima su i Hrvati. Kako stvari sada stoje, međutim, da bi to ušlo u sudski postupak trebat će od pola godine do godinu dana', pojasnio je Kolba.

On smatra kako su učinjeni veliki propusti u Tirolu. 

'Mi tužimo Austriju kao državu, jer je savezni ministar taj koji je odgovoran za zdravlje svih ljudi na njezinu teritoriju. To, naravno, ništa ne umanjuje ni odgovornost regionalnih vlasti u Tirolu, kao ni općine na čijem se području administrativno nalazi Ischgl, ali su izostali naputci i striktne mjere iz Beča. Administracija je trebala upozoriti tjedan dana prije ili zatvoriti skijališta tjedan prije, a ne čekati sve do 13. ožujka. Tada je nastupio kaos', kaže Kolba za Slobodnu Dalmaciju. 

Osim turista, objasnio je, kao oštećene imaju i ljude koji su služili u tamošnjim hotelima, a koji su se također razboljeli. I njih planiraju zastupati. 

Ischgl je među prvim skijaškim centrima koji je prošli tjedan najavio početak iduće sezone za 26. studenoga. Pri tome su se pohvalili mjerama koje planiraju uvesti, počev od toga da će svakom skijašu prilikom kupnje ski-passa besplatno dati višenamjensku traku koja će služiti kao zaštitna maska (FFFP), a morat će je koristiti na pristupnom području svih žičara, tijekom vožnje, u planinskim restoranima, prilikom odlaska na WC, u ski-busu, servisu, skijašnici...