golema šteta

Tucaković o požarima kod Šibenika: Ovo je bila požarna oluja. Svima koji ne obrađuju svoje površine treba uvesti porez, kao u Italiji

16.07.2022 u 20:01

Bionic
Reading

Veliki požar koji je u srijedu buknuo na šibenskom području napokon je lokaliziran. Iza njega ostala je golema šteta u zaleđu Vodica, posebice u Zatonu i Raslini. Vatrogascima su, osim vjetra koji je stalno mijenjao smjer, najveći problem stvarali zapušteni tereni

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da je sustav odreagirao prema svim pravilima.

'Najnesretniji smo što su nam nagorjele kuće i napravljena je velika materijalna šteta. Ovo je bila požarna oluja, ali srećom nije bilo ljudskih žrtava, rekao je. Istaknuo je i kako je veliki problem neobrađene površine.

'Svima koji ne obrađuju svoje površine treba uvesti porez, kao u Italiji. A treba i zakonom zabraniti spaljivanje, ako želimo lijepu i zelenu Hrvatsku', istaknuo je Tucaković.

Na pitanje kakvo je stanje s opremom, rekao je da s današnjim danom imaju četiri kanadera, tri air traktora i jedan helikopter.

  • +96
Posljedice požara na području Raslina Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

'Sustavno se ulaže u opremu, posebno zadnje 4-5 godina. Došlo je i 400 vozila u vatrogasni sustav, rekao je i zahvalio vladi RH koji su otvorili put i podržali vatrogastvo u RH.

Istaknuo je i kako ove godine imaju puno više posla nego prošle.

'Suša je, malo je kiše palo. Oko 70.1 posto je više požara raslinja. Kanaderi su sudjelovali do sada na 52 požara. Veliko je povećanje opožarene površine, ona je trostruko veća. Izgorio nam je jedan otok Cres zajedno s Lošinjem i to su nepopravljive štete i za biljni i životinjski svijet, ali i za sve kulture - vinograde, maslinike', rekao je istaknuvši da će trebati dugo vremena da se to oporavi.