zbrajanje štete

Trut: Izgorjelo 3300 hektara površine

14.07.2022 u 15:35

Bionic
Reading

Na požarištu u Šibensko-kninskoj županiji nema nekontrolirane vatre, a po sadašnjim procjenama, izgorjelo je 3300 hektara površine, izjavio je u četvrtak u Raslini ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut

"Više je od deset izgorenih i nagorenih objekata", rekao je Trut, dodajući da je u tijeku očevid nakon kojeg će biti poznat točan broj oštećene imovine.

"Na terenu je oko 330 vatrogasaca koji i dalje dežuraju s obzirom da je prognoza da bi se u popodnevnim satima mogao podizati vjetar koji može podići vatru. U zraku je i jedan kanader koji, čim uoči nešto, baca vodu", rekao je Trut. Operativni stožer održat će u 17 sati sastanak na kojem će razmotriti plan za ovu noć, dodao je.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić izvijestio je da će pokrenuti inicijativu da se proglasi stanje velike nesreće.

"Nakon toga ćemo krenuti u proglašenje elementarne nepogode, ali nakon što se završi ova cijela procedura i privede kraju ovaj događaj", rekao je Jelić za Hinu. U županijskom proračunu rebalansom će se osigurati dodatna financijska sredstva za pomoć stanovnicima čiji su objekti stradali, dodao je župan.

  • +96
Posljedice požara na području Raslina Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos

Velika nesreća u Zakonu o sustavu civilne zaštite opisana je kao događaj prouzročen iznenadnim djelovanjem prirodnih sila, tehničko-tehnoloških ili drugih čimbenika s posljedicom ugrožavanja zdravlja i života građana, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša čije se posljedice ne mogu sanirati samo djelovanjem žurnih službi na području na kojem je nesreća nastala.