znak prosvjeda

Dodik popustio; helikopteri stigli na požarište u Hercegovinu, ali morali prekinuti gašenje jer su ostali bez goriva

16.07.2022 u 12:20

Bionic
Reading

Helikopteri Oružanih snaga BiH od jutros gase požar u sjevernom dijelu Hercegovine nakon što je popustio srpski član Predsjedništva Milorad Dodik koji od prošle godine blokira angažiranje u znak prosvjeda zbog odluke visokog predstavnika o nametanju odluke o zabrani negiranja genocida

Požar kod Boračkoga jezera nadlijeću dva helikoptera ispuštajući vodu iz velikih spremnika. Požar je aktivan od jučer popodne te je zahvatio gustu borovu šumu u teško pristupačnome dijelu općine Konjic.

Sumnja se i da je dio ovoga područja miniran budući se tamo nalazila nekadašnja ratna crta razdvajanja između srpskih i bošnjačkih snaga. Gasitelji pokušavaju prokrčiti put kako bi lakše kontrolirali požar te uspjeli zaustaviti njegovo širenje, potvrdio je voditelj odjela za civilnu zaštitu i vatrogastvo Konjica Husejin Hodžić.

Kako je za Klix.ba rekao Husein Hodžić, pomoćnik gradonačelnika Konjica u službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo, helikopteri su imali pet do šest preleta, ali kako je u pitanju ogromna površna to nije mnogo pomoglo na požarištu.

Pojašnjava da su helikopteri morali djelovati na području Čitluka i Čapljine gdje je vatra ugrožavala naseljeno područje, te nakon toga ostali bez goriva i trenutno se u Mostaru pune, nakon čega će nastaviti sa djelovanjem.

Prema navodima iz Oružanih snaga BiH jedan helikopter će se tijekom dana priključiti gasiteljima u mjestu Blizancima kod Čitluka u gašenju požara koji je aktivan više dana. Korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara od prošle godine je sprječavao srpski član Predsjedništva Milorad Dodik blokirajući tako rad državnih institucija zbog odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o nametanju odluke o zabrani negiranja genocida. Identično se ponašao i najveći broj srpskih dužnosnika u državnim institucijama.

Sinoć je odluku o angažiranju helikopterske postrojbe jednoglasno donijelo Predsjedništvo BiH kojega uz Milorada Dodika čine još Željko Komšić i Šefik Džaferović.