STRADALI AUTOMOBILI

Tuča veličine oraha pogodila sjever Hrvatske, upaljen meteoalarm

25.05.2022 u 18:05

Bionic
Reading

Snažno nevrijeme zahvatilo je u srijedu poslijepodne sjever Hrvatske, a jaka kiša i tuča veličine oraha padala je na području Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije

Tuča je zahvatila i područje grada Varaždina, a najgore je na istoku Varaždinske županije u Općini Veliki Bukovec gdje su oštećeni brojni objekti.

Načelnik Franjo Vrbanić izjavio je za Hinu da je nevrijeme općinu zahvatilo nešto prije 18 sati.

"Mislim da nema kuće i gospodarskog objekta, plastenika, staklenika koji nema štete, a štete su nemjerljive jer je padala tuča gotovo veličine naranđe. Upravo pregledavamo teren. Nažalost nije dobro. Čekamo župana, obavijestili smo sve ostale službe i vidjet ćemo nakon obilaska terena točno što ćemo i otkuda krenuti. Nema objekta koji nije oštećen, rekao je Vrbanić.

  • +7
Nevrijeme u Selima Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nevrijeme je zahvatilo i Međimursku županiju gdje je padala tuča veličine oraha, posebno praćena jakom kišom i vjetrom na području Murskog Središća.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Iz Centra 112 u Krapinsko-zagorskoj županiji navode da od građana dobivaju pritužbe i dojave o oštećenim krovovima i razbijenim automobila, a da je najgore prošla općina Hum na Sutli.

Nevrijeme je prema informacijama s terena također zahvatilo Pregradu te područje općine Đurmanec, točnije Macelj. Prema neslužbenim informacijama tuča veličine teniskih loptica nanijela je velike štete na usjevima.

Za kontinentalnu Hrvatsku upaljen je meteoalarm, a stiglo je i upozorenje da se građani pripreme za jaka grmljavinska nevremena koja mogu uzrokovati ozbiljne štete i zaštitite se od munje. Moguća je i materijalna šteta te oštećenje stabala, kao lokalne bujične poplave, olujni udari i tuča. Također, mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom i u prometu.

Sa sjeverozapada postupni porast naoblake, a na kopnu mjestimice s kiša i grmljavina. Prema večeri uz jači razvoj oblaka lokalno izraženi pljuskovi ili grmljavinsko nevrijeme izgledni su ponajprije u sjeverozapadnim i sjevernim predjelima, navečer i u Slavoniji. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, navečer sjeverni, prolazno s jakim udarima. Na Jadranu slabo i umjereno, na otvorenom ponegdje i jako jugo. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 26 do 31 °C, napisali su iz DHMZ-a.