sad

Trumpova uredba usmjerena na političku pristranost na društvenim mrežama

28.05.2020 u 11:01

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump najvjerojatnije će naložiti reviziju zakona koji društvene mreže Twitter, Facebook i Alphabetov Google štiti od odgovornosti za sadržaje koje objavljuju njihovi korisnici, doznaje se u četvrtak iz prijedloga izvršne uredbe predsjednika

Američki predsjednik zaprijetio je da će donijeti regulativu koja se odnosi na društvene mreže nakon što je njegova omiljena platforma Twitter ovaj tjedna po prvi put uz Trumpov tvit objavila i upozorenje kako je potrebno provjeriti činjenice uz njegove navedene tvrdnje, koje po mnogima nisu bile istinite.

U srijedu kasno navečer osnivač Twittera Jack Dorsey neizravno je odgovorio predsjedniku navodeći da će tvrtka nastaviti ukazivati na 'netočne ili sporne informacije generalno o izborima', navodeći pritom da ih to 'ne čini arbitrima istine', već da je namjera povezati točke sukobljenih izjava i ukazati na spornu informaciju kako bi ljudi mogli sami prosuditi.

Trump je optužio društvene mreže za pristranost i kazao da 'republikanci osjećaju da platforme društvenih medija u potpunosti guše konzervativne glasove'.

Kako javlja Reuters, Trump bi u četvrtak mogao potpisati izvršnu uredbu o društvenim mrežama koja se prvenstveno odnosi na spomenute internetske gigante.

Da bi to mogao, Savezno povjerenstvo za komunikacije (FCC) mora predložiti i pojasniti propise odlomka 230 Zakona o normama komuniciranja, koji uvelike internetske platforme izuzima od pravne odgovornosti za sadržaje koje objavljuju njihovi korisnici. S promjenama tog zakona tehnološke kompanije bi bile izložene sudskim tužbama.

Od FCC-a se sada traži da ispita bi li uređivanje sadržaja koje poduzimaju društvene mreže moglo rezultirati gubitkom pravne zaštite koju te kompanije uživaju prema članku 230. Od savezne agencije se traži da preispita pribjegavaju li medijske platforme obmanjujućim sredstvima kako bi moderirale sadržaj i proturječe li te njihove prakse uvjetima poslovanja.

U prijedlogu izvršne uredbe također stoji da će Ured za digitalnu strategiju Bijele kuće ponovo uspostaviti instrumente koji će građanima omogućiti da prijave cenzuru na internetu.

Nazvan Instrumentom Bijele kuće za prijavljivanje slučajeva pristranosti tehnoloških kompanija, to će tijelo prikupljati pritužbe o cenzuri na internetu te ih proslijeđivati ministarstvu pravosuđa i Saveznom povjerenstvu za trgovinu (FTC).

Prema prijedlogu uredbe, glavni državni tužitelj će oformiti radnu skupinu koja okuplja glavne tužitelje saveznih država koji će preispitivati primjenu državnih zakona koji 'online' platformama zabranjuju nepoštene i manipulativne intervencije. Uredbom će agencije američke vlade također revidirati i saveznu potrošnju na internetsko oglašavanje.

Unutar 30 dana od stupanja na snagu izvršne uredbe, voditelji svake od tih agencija će morati svoja saznanja i zaključke proslijediti direktoru Ureda za upravljanje i proračun.