KOMPROMITIRAJUĆE INFORMACIJE

Trumpov sin smatra kako mu skandal s Rusima smještaju mediji i demokrati

12.07.2017 u 11:59

Bionic
Reading

Sin američkog predsjednika Donald Trump Mlađi smatra da tamošnji mediji, ali i Demokratska stranka, iz očaja pokušavaju napuhati skandal oko njegova susreta s ruskom odvjetnicom prošle godine, a za koju američki mediji smatraju da je imala kompromitirajuće informacije o Hillary Clinton, tadašnjoj predsjedničkoj kandidatkinji iz redova demokrata

'Mediji i demokrati su krajnje zainteresirani za tu priču s Rusijom. U pitanju je besmislica. Ukoliko je to sve što imaju, i to godinu dana kasnije, onda razumijem njihov očaj', napisao je na svojem profilu na Twitteru predsjednikov sin.

Naime ugledni The New York Times ovih dana objavio je kako se mlađi Trump prošle godine sastao s ruskom odvjetnicom Natalijom Veseljnickom, za koju list tvrdi da je imala kompromitirajuće informacije vezane uz Hillary Clinton, koja se u to vrijeme kao predstavnica Demokratske stranke kandidirala za američku predsjednicu.

Ruska odvjetnica opovrgnula je informaciju da je pomagala ruskim vlastima da utječu na rezultate predsjedničkih izbora u SAD-u. Pored toga, Veseljnicka je izjavila da nikada nije imala kompromitirajuće informacije vezane uz bivšu državnu tajnicu.

No na pitanje zašto je mladi Donald Trump kontaktirao s njome, odvjetnica je izjavila kako postoji mogućnost da je netko iz krugova bliskih republikanskom kandidatu želio dobiti takvu informaciju.

'Možda su toliko jako to željeli da su samo slušali ono što ih zanima', pojasnila je ruska odvjetnica.

Predsjednikov sin je pak u utorak kazao da će vrlo rado podijeliti informacije s Odborom za izvještavanje američkog Senata ako to tijelo odluči analizirati njegov sastanak s ruskom odvjetnicom tijekom predizborne kampanje njegova oca.

O čitavom slučaju oglasila se i Bijela kuća, priopćivši kako u sastanku Trumpa Mlađeg i ruske odvjetnice 'nema ničeg neprimjerenog', dodajući da je trajao vrlo kratko te da se poslije ništa nije dogodilo.

Američki predsjednik Donald Trump je pak u utorak pohvalio odluku svog najstarijeg sina da objavi niz e-mail poruka u kojima su mu nuđene informacije štetne po Hillary Clinton, njegovu suparnicu na predsjedničkim izborima.

'Moj sin je vrlo karakterna osoba i pozdravljam njegovu transparentnost', kazao je Trump govoreći o sinu.

Predsjednikov sin u utorak je objavio e-mailove koje je razmijenio s posrednikom, a u kojima mu predlaže susret s 'odvjetnikom ruske vlade' vezano uz štetne informacije po Hillary Clinton, koje mogu biti od koristi njegovu ocu.

Sa sinom američkog predsjednika 3. lipnja 2016. kontaktirao je bivši novinar, danas PR stručnjak Rob Goldstone, a sadržaj elektroničke pošte pokazuje da mu je nudio informacije o Clinton te da je želio dogovoriti sastanak. On je priznao susret s Natalijom Veseljnickom te je ponudio dati iskaz senatskom odboru koji istražuje navodno rusko miješanje u predsjedničke izbore 2016.

Ovo otkriće moglo bi igrati značajnu ulogu u istrazi američkih istražitelja o tome je li bilo veza između Kremlja i Trumpove predsjedničke kampanje.

Američke obavještajne agencije zaključile su da je Moskva tražila način da našteti Hillary Clintom, Trumpovoj protukandidatkinji, i pomogne mu osvojiti predsjedničke izbore 2016.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders kazala je i da je Trump 'frustriran' stavljanjem fokusa pažnje na Rusiju.

'Predsjednik je, rekla bih, frustriran činjenicom da ovo nastavlja i dalje biti važno pitanje te bi on volio da se fokusiramo na stvari poput gospodarstva, zdravstvene skrbi, porezne reforme ili infrastrukture', kazala je Sanders.

Upitana o činjenici da se sada u javnoj komunikaciji upotrebljavaju riječi kao što je 'krivokletstvo' ili 'izdaja' kada je riječ o kontaktima s Rusima tijekom Trumpove izborne kampanje, Sanders je rekla kako 'misli da su te nove riječi smiješne'.