SPORNI KOMENTARI

Trumpov odvjetnik Rudy Giuliani mogao bi biti izbačen iz odvjetničke komore

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 12.01.2021 10:19
  • Objavljeno 12.01.2021 u 10:19
Rudy Giuliani

Rudy Giuliani

Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

Privatni odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa Rudy Giuliani suočio se s mogućnošću izbacivanja iz odvjetničke komore zbog svojih zapaljivih komentara uoči napada Trumpovih pristaša na američki Kongres.

Odvjetnička komora države New Yorka najavila je u ponedjeljak da će razmotriti opoziv članstva, a senator države New York Brad Hoylman podnio je službenu pritužbu odboru za pritužbe na rad odvjetnika, pokrećući postupak koji bi mogao rezultirati Giulianijevim gubitkom dozvole za odvjetničku praksu.

"Bio sam užasnut gledajući prošlotjedni pokušaj pobune u Washingtonu, DC, a posebno me zgrozilo što sam u središtu vidio članove pravne struke iz države New Yorka", rekao je Hoylman, predsjednik odbora za pravosuđe američkog Senata.

U Hoylmanovoj pritužbi protiv bivšega gradonačelnika navodi se "rašireno i grubo kršenje pravila profesionalnog ponašanja povezanog s njegovim sudjelovanjem u programu nezakonitog poništavanja rezultata slobodnih i poštenih izbora i njegovim suučesništvom u raspirivanju pokušaja nasilnog puča u sjedištu naših saveznih vlasti", rekao je.

U međuvremenu, Odvjetnička komora države New Yorka  priopćila je da otvara istragu protiv Giulianija, koji je osobni odvjetnik predsjednika Donalda Trumpa.

Udruga je navela Giulianijev sada već zloglasni prijedlog, "sudimo silom" prije nereda koji su rezultirali s petero mrtvih.

"Moramo se pozabaviti osnovnim uzrokom ovog strašnog incidenta, za koji je prije svega kriv predsjednik Donald Trump, ali predsjednik nije djelovao sam", priopćila je udruga u ponedjeljak.

"Nekoliko sati prije nego što je razjareno mnoštvo upalo u Kongres, Trumpov osobni odvjetnik Rudolph Giuliani obratio se tisućama ljudi u Bijeloj kući, ponovivši neutemeljene tvrdnje o raširenim izbornim prijevarama na predsjedničkim izborima i krugovima američkog Senata u Georgiji.

"Ni jedna osoba koja zagovara svrgavanje vlasti Sjedinjenih Država ili bilo koje države, teritorija ili posjeda ili bilo koje političke podjele u njoj, silom ili drugim ilegalnim sredstvima, ne smije biti član udruge", ističe Komora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!