svaki glas je bitan

Trump želi pridobiti indijsku dijasporu u SAD-u

22.09.2019 u 22:32

Bionic
Reading

Donald Trump je u nedjelju pokušao pridobiti indijsku dijasporu u Sjedinjenim Državama uglavnom sklonu demokratima, na velikom skupu organiziranom u čast indijskog premijera Narendre Modija

Američki predsjednik koji je u taj svečani i šareni skup unio notu predizbornog skupa, usporedio je imigracijski val na meksičkoj granici s napetostima između Indije i Pakistana u vezi sa spornim područjem Kašmira.

"Sigurnost na granici je životno važna za SAD. Ona je životno važna za Indiju i to razumijem", rekao je, što je mnoštvo popratilo pljeskom.

Okupljeni su burno pozdravili i Trumpovo obećanje da će i dalje "štititi nedužne civile od prijetnje radikalnog islamskog terorizma".

"Pobrinut ćemo se za naše građane u indijskoj dijaspori prije nego se pobrinemo za ilegalne imigrante koji žele preplaviti našu zemlju", istaknuo je republikanski predsjednik koji 14 mjeseci prije predsjedničkih izbora želi pojačati ugled u Houstonu, jednom od američkih gradova s najvećim brojem etničkih skupina, u kojemu demokrati postaju sve popularniji.

Modi koji je u SAD doputovao na Opću skupštinu UN-a, pohvalio je pak američkog milijardera nazivajući ga "pristupačnim prijateljem punim duha".

  • +7
Donald Trump i Narendra Modi Izvor: EPA / Autor: PATRIC SCHNEIDER

Skup koji je na stadionu u Houstonu organizirala indijska zajednica u SAD-u predstavljen je kao najveći doček nekog stranog čelnika u zemlji, osim Svetog Oca.

Indijska dijaspora u SAD-u koja broji 4 milijuna ljudi, jedna je od najuspješnijih u zemlji, ali i jedna od najvjernijih Demokratskoj stranci. Tako ih je 2016. osamdeset posto glasalo za Hillary Clinton.