analiza stručnjaka

'Atomska bomba u rukama Saudijaca veća je opasnost po svjetski mir nego one koje imaju Pakistan i Indija'

04.04.2019 u 20:02

Bionic
Reading

Saudijska Arabija u roku od nekoliko mjeseci trebala bi dovršiti prvi nuklearni reaktor, pokazuju nove satelitske snimke koje su objavili svjetski mediji. Međutim, ta bogata teokratska monarhija smještena u Perzijskom zaljevu još uvijek nije pokazala spremnost da se pridržava zaštitnih mjera koje bi spriječile mogućnost stvaranja atomske bombe. Nuklearna tehnologija u rukama Saudijske Arabije, strahuju mnogi, mogla bi dodatno destabilizirati trusnu regiju Bliskog istoka. Saudijska Arabija, koju vodi režim odgovoran za masovna kršenja ljudskih prava, pogibije civila u Jemenu, u kojem već dugo vodi vojnu kampanju bombardiranja, te ubojstvo i komadanje tijela kolumnista Washington Posta i disidenta Džamala Hašodžija, nije najprikladnije mjesto za razvitak nuklearnog naoružanja

Pojava satelitskih snimaka, koje je prvi objavio Bloomberg, dolazi usred bitke između predsjednika Donalda Trumpa i Kongresa zbog prodaje nuklearne tehnologije Rijadu, nakon što se pokazalo da je ministarstvo energije izdalo sedam dozvola za prijenos osjetljivih nuklearnih informacija iz američkih tvrtki na saudijsku vladu. Cijeloj priči posebnu draž daje umiješanost Jareda Kushnera, zeta predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, u taj posao.

>>> Amerikanci odlučili nuklearizirati Saudijsku Arabiju, pogledajte kakvu ulogu u tome ima Trumpov zet

U najmanju ruku je neprincipijelno od Washingtona to što prodaje nuklearnu tehnologiju Rijadu, a u isto vrijeme želi spriječiti Iran da je koristi pod izgovorom da je glavni izvor nestabilnosti na Bliskom istoku.

Vedran Obućina, politolog specijaliziran za Bliski istok i islamski svijet, u razgovoru za tportal kazao je kako smatra pogrešnim potezom dozvolu da se Saudijskoj Arabiji proda nuklearna tehnologija. Mišljenja je da taj potez odražava anakronu politiku SAD-a u smislu hladnoratovske logike odvraćanja tako da ako naoružavate jednu državu, onda se nadate da druga, koja isto tako ima nuklearno naoružanje, neće napasti.

'To svakako nije rješenje, vidjeli smo to na slučaju Indije i Pakistana, gdje stalno imamo trzavice', kazao je Obućina.

Dvije nuklearne sile našle su se na rubu rata kada je Indija bombardirala ekstremiste unutar Pakistana, a Islamabad je potom uzvratio rušenjem vojnog zrakoplova.

>>> Svijet strahuje od sukoba nuklearnih sila: Indija i Pakistan zajedno drže 290 bojevih glava

Obućina navodi da je odluka o prodaji nuklearne tehnologije Rijadu ujedno prekid uobičajene američke politike koja nastoji da se nuklearni arsenali ne šire svijetom.

'Ako Iran ne može imati nuklearno naoružanje, a oni tvrde da ga nemaju, i ako je to pitanje vezano uz činjenicu da je to nedemokratska država koja prijeti drugima, onda definitivno Saudijska Arabija, po toj logici, ne smije imati isto takvo naoružanje jer je ona srednjovjekovna totalitarna monarhija i diktatura koja širi i financira razne ekstremističke pokrete po Bliskom istoku te tako zapravo destabilizira cijelu regiju', smatra stručnjak za islamski svijet.

Naglašava da kad bi Saudijska Arabija imala nuklearno naoružanje, tko bi mogao garantirati da ga neće iskoristiti s obzirom na cijeli niz suludih političkih i taktičkih koraka koje su radili u ne tako davno vrijeme.

Eventualna atomska bomba u rukama Saudijaca bila bi znatno veća opasnost po svjetski mir nego što su to postojeće u posjedu Pakistana i Indije.

'U Saudijskoj Arabiji o tome će odlučivati grupica od možda stotinjak ljudi. A kakvi su oni i jesu li, ne samo geopolitički, sposobni razumjeti implikacije svoga ponašanja, ali i jesu li uopće mentalno zdravi? Dovoljno je da pogledamo kralja Salmana, koji najvjerojatnije pati od Alzheimerove bolesti', poručuje Obućina.

U slučaju da padne kuća Saud, koja vlada zemljom, što u nestabilnoj regiji nije nemoguće, imali bismo situaciju da ne znamo u čijim će rukama završiti nuklearna tehnologija.

  • +6
Saudijski krunski princ Muhamed bin Salman Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Ne znamo tko bi mogao preuzeti vlast, ali je poprilično sigurno da će društvenu prevlast i dalje imati vehabije, a oni su poznati po tome da su dosta ratoborni', znakovito je poručio Obućina.

U američkom Kongresu također su nezadovoljni jer prodaja tehnologije nije usuglašena sa 'zlatnim standardom' koji onemogućava novo obogaćivanje urana i novu obradu plutonija te prihvaćanje inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju koje sprečavaju mogućnost da se izradi atomska bomba.

'Ako ne možeš vjerovati režimu kada koristi pilu za kosti, onda mu ne trebaš vjerovati ni s nuklearnom tehnologijom', poručio je Brad Sherman, demokrat iz Kalifornije, u jeku rasprave o prodaji nuklearne tehnologije američkom državnom tajniku Mikeu Pompeu, jasno aludirajući na slučaj ubojstva novinara Hašodžija.

Moguće je da su se u Trumpovoj administraciji na ovaj korak odlučili, smatra Obućina, jer više nije bilo moguće skrivati saudijski nuklearni program.

'Poznato je da su Saudijci plaćali pojedinim pakistanskim stručnjacima za samostalnu izradu atomske tehnologije i poznato je također da nisu jedini na Bliskom istoku koji su to radili, među drugima su Izraelci, pa tako ne znamo ni postoji li izraelsko atomsko naoružanje ili ne', navodi stručnjak.

  • +10
Saudijsko oružje uglavnom je zapadnog porijekla Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons

Nova Trumpova strategija vezana uz nuklearnu tehnologiju može se svesti na maksimu 'ako im ne prodamo mi, prodat će im Rusi ili Kinezi'.

'Tu postoji zrnce istine, ali osobno smatram da Saudijskoj Arabiji nitko ne bi trebao prodati ništa od toga. S obzirom na politiku otvorene prodaje oružja zemljama Perzijskog zaljeva, jedina koja ne prihvaća takvu poziciju je Europska unija. U priči oko prodaje Europljani su jedini koji su principijelni i pokazuju što se događa unutar Saudijske Arabije kao države te koliko je destruktivna saudijska politika u regiji', smatra Obućina.

Otvaranje vrata prodaje nuklearne tehnologije svakom zainteresiranom kupcu može imati negativne posljedice po cijeli svijet.

'Ako Amerikanci mogu prodati nuklearnu tehnologiju Saudijcima bez ograda, tko garantira i sprječava da je Pakistanci, recimo, prodaju bilo kome...', zaključuje stručnjak za Bliski istok.