TURSKI IZVORI TVRDE

Trump telefonom čestitao Erdoganu na pobjedi

18.04.2017 u 07:03

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je svojega turskog kolegu Tayypa Erdogana kako bi mu čestitao pobjedu na referendumu koji će proširiti njegove ovlasti, rekli su u ponedjeljak izvori iz Erdoganova predsjedničkog ureda

Turska je u nedjelju glasovala za prelazak na predsjednički sustav, uvelike povećavajući Erdoganove ovlasti.

Neslužbeni rezultati, za koje oporba kaže da će ih osporiti, pokazuju tijesnu pobjedu Erdogana s 51,4 posto glasova za ustavne promjene.

Tursko vijeće nacionalne sigurnosti koje vodi predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u ponedjeljak je predložilo vladi tromjesečno produljenje izvanrednog stanja koje je stupilo na snagu nakon neuspjelog državnog udara u srpnju prošle godine, izvijestio je tv-kanal NTV.

Odluka je donesena dva dana prije isteka mjere i dan nakon što je na referendumu izglasano jačanje predsjedničkih ovlasti. 

Izvanredno stanje je već dva puta produljeno, u listopadu i u siječnju nakon što je proglašeno 20. srpnja, 5 dana nakon pokušaja puča. Od tada je više od 47.000 osoba uhićeno i više desetaka tisuća djelatnika javnog sektora je izgubilo posao, što je izazvalo oštre kritike Zapada.