natuknuo i novu kandidaturu

[FOTO/VIDEO] Trump se vratio i održao prvi govor nakon poraza na izborima: Jesam li vam nedostajao? Ne, neću osnovati novu stranku

28.02.2021 u 23:15

Bionic
Reading

Donald Trump vratio se političku scenu i održao govor na najvećemu američkom godišnjem skupu konzervativaca u Orlandu. Očekivano kritizirao je administraciju Joe Bidena, ali i poručio da neće osnovati svoju stranku

'Jesam li vam nedostajao?', upitao je Trump čim je stupio na pozornicu u Orlandu.

'Ovo nevjerojatno putovanje koje smo započeli prije četiri godine je daleko od gotovog', kazao je Trump.

Već na početku govora opovrgnuo je spekulacije da namjerava osnovati svoju stranku, kazavši da je to fake news.

'Nećemo osnovati nove stranke, cijelo vrijeme govore da ću osnovati novu stranku, ali imamo Republikansku stranku. Ona će se ujediniti i biti snažnija nego ikada prije', kazao je Trump.

Nakon toga krenuo je s kritikama administracije Joe Bidena. 'Joe Biden je imao najgori prvi mjesec od svih predsjednika u modernoj povijesti', rekao je Trump.

Bidena je prozvao da je protiv radnih mjesta, protiv obitelji, protiv snažnih granica, protiv energije, protiv žena i protiv znanosti. 'U samo mjesec dana smo od 'Amerike na prvom mjestu' došli do 'Amerike na posljednjem mjestu', kazao je Trump.

  • +18
Republikanska konvencija Izvor: EPA / Autor: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Aktualnog predsjednika kritizirao je i zbog politike na granicama. 'Nesmotreno je uklonio snažne granice, sigurnosne mjere, kontrole, sve što smo stavili na snagu. Joe Biden je inicirao takav masivni priljev ilegalnih imigranata, koji do sada nismo nikada vidjeli', rekao je Trump.

Natuknuo je da bi se mogao kandidrati na izborima 2024.. 'Tko zna, možda odlučim pobijediti ih po treći put', kazao je.

Što se tiče koronavirusa, Bidenovu administraciju i Demokrate optužio je da po pitanju cjepiva samo provode njegov plan 'Operaciju Warp Speed'.

Bidena je kritizirao zbog ukidanja zabrane ulaska državljanima nekih zemalja, zbog neinzistiranja na daljnim sankcijama za Iran, ali i zbog povratka Amerike u Svjetsku zdravstvenu organizaciju i Pariški klimatski sporazum.

Kritizirao je i odluku da se transeksualnim osobama dozvoli natjecanje u ženskim sportovima. Rušimo mnoge granice time što dozvoljavamo da se biološki muškarci natječu u ženskim sportovima, poručio je.

Ponovno je ustvrdio da su nedavni izbori namješteni, optuživši sudove da nisu htjeli ništa napraviti po tom pitanju.

Trump se nije libio kritizirati ni članove Republikanske stranke, posebice Liz Cheney koja je u Kongresu glasala za Trumpov opoziv.

'Ne možemo imati vođe koji bi radije optužili svoje sugrađane nego što bi se usprotivili Demokratima, medijima i radikalima koji Ameriku žele pretvoriti u socijalističku državu', kazao je Trump pobrojivši sve koji su glasali za njegov opoziv, među njima i 'huškačicu' Liz Cheney.

'Riješite ih se svih', dodao je.

Trump kritizirao Republikance koji su glasali za njegov opoziv Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Forbes

Trumpu se zamjerio i vođa Republikanaca u Senatu Mitch McConnell, no njega nije direktno kritizirao. Kazao je da podrška Trumpa puno znači pa je tako pomogla i McConnellu da pobijedi na izborima za senatora. 'Pitao sam se da li radim pravu stvar, ali napravio sam to što jesam', kazao je Trump.

U govoru je opet ponovio svoje neutemeljene izjave o izbornoj prijevari, ustvrdivši da Sjedinjene Države "imaju vrlo bolestan i korumpiran izborni proces koji se mora odmah popraviti. Ovi su izbori bili namješteni", ustvrdio je Trump, dodavši da Vrhovni sud i drugi sudovi nisu htjeli učiniti ništa po tom pitanju.

'Pobijedio si! Pobijedio si!', bio je odgovor okupljenih pristaša Trumpu.

Snažna potpora

CPAC (Conservative Political Action Conference) najveći je američki skup konzervativaca, koji je započeo u petak a završava u nedjelju, a njegovi sudionici pružili su snažnu potporu Trumpu, pri čemu ih se 55 posto u anketi izjasnilo da bi glasovalo za njega u republikanskoj utrci za predsjedničku nominaciju 2024. godine. Na drugom mjestu našao se guverner Floride Ron DeSantis s 21 posto glasova.

U odvojenom pak anketnom pitanju o tome bi li se Trump trebao ponovno kandidirati 2024. godine, 68 posto odgovora je bilo potvrdno, dok je 32 posto anketiranih izrazilo protivljenje ili odgovorilo da nema mišljenje.