zaprepastio politički establišment

Trump razljutio Britance zbog odgovora May u vezi protuislamskih video snimki

30.11.2017 u 16:06

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump izazvao je u četvrtak zaprepaštenje u britanskom političkom establišmentu oštrom kritikom britanske premijerke Therese May na Twitteru nakon što ga je ona kritizirala što je na toj društvenoj mreži prenio protuislamske video snimke britanske krajnje desnice

'Theresa @theresamay, nemoj se fokusirati na mene, fokusiraj se na destruktivan radikalni islamski terorizam koji se događa u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nama je sasvim dobro', poručio je Trump britanskoj premijerki, u tvitu poslanom na njezin osobni profil.

Britanska premijerka iz Amana je u četvrtak poručila da je američki predsjednik pogriješio kada je prenio video ultradesne britanske skupine za koju je rekla da širi mržnju i podjele.

'To što radimo zajednički ne znači da se bojimo reći kada mislimo da je SAD u krivu i ne bojimo se u tom smislu biti prema njima vrlo jasni', rekla je May novinarima u Amanu.

'I vrlo sam jasna oko toga da je preuzimanje (videa) od skupine 'Britanija prva' bilo pogrešno', rekla je May.

Britanski ministar za Bliski istok Alistair Burt ocijenio je Trumpov komentar 'zabrinjavajućim i očajničkim'.

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, musliman, rekao je da bi May trebala povući poziv Trumpu da dođe u državni posjet Britaniji koji je ionako već odgođen.

  • +8
Theresa May Izvor: Reuters / Autor: TOBY MELVILLE

Trump je na Twitteru podijelio protuislamske video snimke koje je objavila Jayda Fransen, zamjenica vođe marginalne britanske krajnje desne skupine Britanija prva.

Prije britanske premijerke njezin glasnogovornik je rekao kako je 'pogrešno što je predsjednik to učinio',

Islamistički militanti izveli su nekoliko velikih napada u Britaniji ove godine ubivši 36 ljudi, uključujući napad u Manchasteru i dva napada na mostovima u Londonu.

'Podijelivši to, on je pokazao da je ili rasist ili nesposoban ili da je nepromišljen ili sve to', rekao je laburistički zastupnik Stephen Doughty.

Desničari iz stranke Britanija prva pozdravili su Trumpov potez.

  • +43
Sva lica Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST

Fransen je kazala da je 'oduševljena' i da je Trump time pokazao da dijeli njezin cilj podizanja svijesti o 'pitanjima kao što je islam'.

Ona zahvaljujući tome sada ima dvostruko više pratitelja na Twitteru, 77.000.

Bijela kuća brani Trumpa, ističući da je stavio naglasak na sigurnosna pitanja. Odbija, međutim, komentirati sadržaj spornih snimki i pitanje je li Trump bio upoznat s njihovim izvorom.

'Riječ je o tome da se osigura da pojedinci koji dolaze u SAD ne predstavljaju prijetnju javnoj sigurnosti i terorističku prijetnju', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Raj Shah novinarima u predsjedničkom zrakoplovu.

Britanski veleposlanik u SAD-u  razgovarao je o sporu o tvitovima s visokim dužnosnicima u Bijeloj kući u srijedu, objavili su izvori u britanskoj vladi u četvrtak.