smrtna kazna

Trump požuruje s pogubljenjima u posljednjim danima mandata

10.12.2020 u 11:02

Bionic
Reading

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pokrenula je niz izvršenja smrtnih kazni na saveznoj razini u posljednjim Trumpovim danima u Bijeloj kući, prenosi u četvrtak BBC

Pet pogubljenja je zakazano prije inauguracije izabranog američkog predsjednika Joea Bidena 20. siječnja, čime je prekinuta 130 godina stara tradicija po se to ne radi usred prijenosa predsjedničke vlasti.

Ako se izvrši svih pet smrtnih kazni, Trump će u posljednjih više od sto godina postati predsjednik u čijem je mandatu bilo najviše pogubljenih, ukupno njih 13, nakon što ih je osmero smaknuto od srpnja ove godine.

Ovaj tjedan trebali bi biti pogubljeni 40-godišnji Brandon Bernard i 56-godišnji Alfred Bourgeois u zatvoru u Terre Hauteu u Indiani.

Glavni državni odvjetnik William Barr rekao je da njegovo ministarstvo pravosuđa samo provodi postojeći zakon. No kritičari tvrde da je potez zabrinjavajući i događa se uoči preuzimanja vlasti novog predsjednika Bidena koji je rekao da će tražiti ukidanje smrtne kazne.

"Ovo je zaista izvan norme, na prilično ekstreman način", rekla je Ngozi Ndulue, direktorica istraživanja u nestranačkom Centru za informacije o smrtnoj kazni.

Otkako je američki Vrhovni sud vratio smrtnu kaznu 1988., pogubljenja su u SAD-u bila rijetka. Prije nego što je Trump preuzeo Ovalni ured, od 1988. su izvršena samo tri pogubljenja na saveznoj razini.

Sva su bila u mandatu republikanskog predsjednika Georgea W. Busha, uključujući zatvorenika Timothyja McVeigha koji je osuđen zbog postavljanja bombe u vladinoj zgradi u Oklahoma Cityju. Od 2003. uopće nije bilo izvršavanja smrtnih kazni. 

S druge strane, savezne države nastavile su s pogubljenjima zatvorenika u državnim zatvorima i prošle su godine smaknule 22 osuđenika.

Gallupova anketa iz studenog 2019. pokazala je da 60 posto Amerikanaca podržava doživotni zatvor umjesto smrtne kazne, po prvi put u više od 30 godina otkad se provodi ta anketa.