covid-19

Markotić: Izaći iz samoizolacije je kao imati pištolj kojim hoćete nekoga ubiti

16.03.2020 u 19:59

Bionic
Reading

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' rekla je da smo ušli u treću fazu te se pripremamo za veći broj bolesnika

'Ulazimo u treću fazu, pripremamo se za veći broj bolesnika, i samodisciplinom velikog broja građana, uspjeli smo dosta vremena kupiti, odgoditi naglu situaciju', rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' gostujući u 'Temi dana' na HRT-u.

Dodala je da je teško predvidjeti daljnji tijek iako se godinama bavi epidemija.

'Nadam se da ćemo imati jedan normalan uspon, koji neće biti toliko velik', dodala je Markotić, a na upit o izlascima iz samoizolacije je rekla:

'To se ne smije raditi, to je kao da imate pištolj, kao da hoćete nekoga ubiti. Imate potencijalnu zarazu s kojom možete ubiti drugog čovjeka'.

Markotić je rekla kako za sada nema novih slučajeva te da će kasnije biti novi dio rezultata. Dodala je kako je jedan pacijent sa srednje teškom slikom.

'Osam, devet dana ima visoku temperaturu, ali je stabilno. Nadam se da će se skoro oporaviti', rekla je te dodala da koliko zna, svi ostali slučajevi su blaži.

Markotić je rekla kako je jedan dio ljudi iz njihove klinike testiran te da su negativni, a nada se da će i ostali biti dok će jedan manji dio morati u samoizolaciju.

Jedan mlađi kolega tako je, kako je ispričala, otišao u samoizolaciju, ali se javlja na telefone i tako pomaže ljudima.

Markotić kaže da će više ambulanti u Zagrebu smanjiti okupljanje građana na jednom mjestu pa to opet umanjuje mogućnost širenja virusa.