DIPLOMATSKI PREOKRETI

I Kim i Trump kažu da su još uvijek zainteresirani za sastanak u lipnju

27.05.2018 u 08:40

Bionic
Reading

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un na sastanku s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom u subotu potvrdio je svoju predanost 'potpunoj' denuklearizaciji korejskog poluotoka te planiranom sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je također izjavio kako još uvijek računa na summit 12. lipnja u Singapuru

Moon i Kim dogovorili su mogući summit Sjeverna Koreja - SAD, koji je trenutno planiran za 12. lipnja u Singapuru.

'Mora se održati uspješno', priopćio je Moon Jae-in u Seulu nakon iznenadnog sastanka s Kimom u subotu.

Moon, koji se vratio u Seoul u četvrtak ujutro nakon sastanka s Trumpom u Washingtonu oko održavanja summita SAD-Sjeverna Koreja, izjavio je kako je prenio Trumpovu 'čvrstu volju' za okončanje neprijateljskih odnosa sa Sjevernom Korejom te da je za nastavak bilateralne i gospodarske suradnje.

  • +6
Povijesni susret - Kim Jong-un i Moon Jae-in Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u subotu kako je još uvijek računa na summit 12. lipnja sa sjevernokorejskim vođom Kim Jongom u Singapuru, dodajući kako razgovori napreduju vrlo dobro.

'Radimo vrlo dobro u smislu summita sa Sjevernom Korejom', rekao je Trump u Bijeloj kući. 'To se kreće vrlo lijepo, tako da računamo 12. lipnja u Singapuru, što se nije promijenilo, pa ćemo vidjeti što se događa', rekao je.

Trump je u pismu Kimu Jong Unu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. lipnja u Singapuru, što je trebao biti uopće prvi sastanak nekog američkog predsjednika na dužnosti i sjevernokorejskog čelnika da bi u petak rekao kako bi se summit ipak mogao održati.

Trump je takvo stajalište ponovio i u subotu kad je komentirao napise New York Timesa. 

'Neuspjeli @nytimes citira 'istaknutog dužnosnika Bijele kuće' koji ne postoji, tvrdeći da 'čak i kad bi se susret ponovno dogovorio, da bi njegovo održavanje 12. lipnja bilo nemoguće zbog nedovoljno vremena i količine potrebnog planiranja. PONOVNO U KRIVU! Koristite prave ljude, a ne lažne izvore', napisao je Trump. 

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je u subotu ujutro da će 'pripremni tim za Singapur otputovati da pripremi summit', kako je i planirano.

Ranije je bilo objavljeno da dužnosnici Bijele kuće trebaju već ovaj vikend otputovati u Singapur radi pripreme sastanka.