PREOKRET

Trump se ipak možda sastane s Kimom: Vidjet ćemo što će se dogoditi. Sada razgovaramo s njima

25.05.2018 u 18:56

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da je još uvijek moguće da se planirani summit sa Sjevernom Korejom održi 12. lipnja kao što je prvotno dogovoreno.

"Vidjet ćemo što će se dogoditi. Sada razgovaramo s njima", rekao je Trump novinarima dan nakon što je otkazao taj očekivani sastanak. "To bi čak moglo biti 12. ... Mi bismo to željeli učiniti".

Trump je u pismu Kimu Jong Unu u četvrtak otkazao sastanak planiran za 12. lipnja u Singapuru, koji je trebao biti prvi susret nekog aktualnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika da bi se, kako se sada čini, dan kasnije ipak predomislio.

Trump je ranije u petak pohvalio "produktivnu" i "srdačnu" reakciju Sjeverne Koreje nakon otkazivanja summita. Pjongjang je poručio da je i dalje spreman za dijalog s Washingtonom unatoč otkazivanju summita američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika koji se očekivao s velikim nestrpljenjem.

"Jako je dobra vijest da stiže srdačna i produktivna izjava Sjeverne Koreje", napisao je Trump na Twitteru, dan pošto je objavljeno njegovo pismo Kimu. "Vidjet ćemo uskoro kamo to vodi, nadam se prema trajnom miru i napretku", dodao je.

Pjongjang je suzdržano reagirao na vijest o otkazivanju susreta objavljenu istog dana kada je Sjeverna Koreja rekla da je "potpuno" demontirala svoj poligon za nuklearne pokuse. Prvi zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Kye Gwan ocijenio je da je Trumpova odluka "doista vrijedna žaljenja", ali je ostavio mogućnost nastavka dijaloga rekavši da je Pjongjang spreman "sjesti u svakom trenutku i na bilo koji način razgovarati kako bi riješili problem".

  • +4
Kim Jong Un Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Susret na vrhu u Singapuru trebao je biti prvi takav susret nekog aktulanog američkog predsjednika i člana Kimove dinastije. Napose je trebao okruniti razdoblje neviđenog popuštanja napetosti, ali se činilo da će biti veoma složen.

Washington traži "potpunu i nepovratnu denuklearizaciju (Sjeverne Koreje) koja će se moći nadzirati". Pjongjang je upozorio da se nikad neće odreći svog nuklearnog arsenala sve dok se ne bude osjećao siguran pred, kako kaže, američkom agresijom.