ZAPADNjački ŠOVINISTI

Trump ih je pozvao na pripravnost, a osnivač na suzdržavanje od masturbacije. Tko su 'Ponosni momci'?

02.10.2020 u 07:36

Bionic
Reading

Najoštrije kritike predizborne TV debate između američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog izazivača Joea Bidena odnose se na Trumpovo izbjegavanje osude bjelačkih rasista i njegovu poruku nacionalističkoj skupini Proud Boys da se 'povuku i budu pripravni' jer 'netko mora nešto poduzeti u vezi s Antifom i ljevicom'. Dan poslije vođa tih ultradesničara Enrique Tarrio, inače porijeklom Kubanac, pred svojom je kućom zatekao brojne TV ekipe

Nakon TV debate Trump je nastojao riješiti problem, svjestan da bi njegove simpatije prema krajnjoj desnici dominirale ostatkom kampanje. Stoga je izjavio da 'ne zna tko su Proud Boys' i pozvao te ulične militante da 'puste policiju da radi svoj posao'.

Proud Boys ga 'ne čuju'. Prezauzeti su slavljenjem onoga što je izgovorio u debati, a još više onoga što nije izrekao. S nestrpljenjem se pripremaju za predstojeće ulične prosvjede, na kojima se redovito pojavljuju u neprobojnim prslucima, uz cijeli arsenal oružja. Na društvenim mrežama, na kojima inače razmjenjuju videosnimke svojih napada na ljevičare i antifašiste, a u posljednje vrijeme i obračune s policijom, sada objavljuju logo s natpisom 'Stand Back, Stand By'.

  • +14
Proud Boys Izvor: Profimedia / Autor: albert halim / Alamy / Alamy / Profimedia

Tko su uopće Ponosni momci? Iako se rado fotografiraju sa ženama, članovi te paravojne skupine, kako im i ime kaže, mogu biti isključivo muškarci. Predstavljaju se kao 'zapadnjački šovinisti' koji se zalažu za ukidanje socijalne pomoći, zatvaranje granica i strogu podjelu na tradicionalne rodne uloge. Povezani su s ekstremistima, poznati po mizoginoj i antimuslimanskoj retorici.

Prema podacima neprofitne organizacije Southern Poverty Law Center, Proud Boys su tek jedna od čak 954 skupine u SAD-u koje propagiraju mržnju - što bi moglo objasniti i Trumpovo pitanje moderatoru TV debate Chrisu Wallaceu da mu precizira na koju točno rasističku grupu misli.

Osnovao ih je 2016. godine Gavin McInnes, inače suosnivač medijske organizacije Vice, čiji se svjetonazor može zorno iščitati iz izjave za NBC News: 'Mislim da je pošteno da me nazovete islamofobom.' Skupinu čine, kako sami navode, 'zapadnjački šovinisti koji se odbijaju ispričati za stvaranje modernog svijeta'.

'Oni čeznu za danima kada su djevojke bile djevojke, a muškarci su bili muškarci. To prije 20 godina nije bilo kontroverzno, ali ako si danas ponosan na zapadnjačku kulturu, to je kao da si 1953. godine osakaćena, crna lezbijka i komunistica', naveo je McInnes.

U početku se suprotstavljao organizacijama koje su svrstavale Proud Boys u mrziteljske skupine, a u međuvremenu se povukao s čela skupine zbog njezine nasilničke reputacije. Navodno je 2017. objavio videosnimku naslovljenu '10 stvari koje mrzim o Židovima', a danas izbjegava razgovor na tu temu.

Ulične borbe započele su i prije izbora Trumpa za predsjednika, kada su se Proud Boysi obračunavali s protivnicima budućeg predsjednika. Već do 2017. godine stvorena je prava banda s vlastitim neslužbenim uniformama i crno-žutim majicama brenda Fred Perry - ta britanska modna kuća u međuvremenu je povukla navedene majice iz prodaje u Sjevernoj Americi. Među pravilima za članstvo bilo je i sustezanje od masturbacije, kao i napadi na ljevičare i antifašiste, izvijestio je Huffington Post.

Neki članovi Proud Boysa sudjelovali su 2017. u prosvjedu 'Unite the Right' u Charlottesvilleu, u kojem su se bijeli supremacisti sukobili s protuprosvjednicima, a samoproglašeni neonacist zabio se automobilom u gomilu i usmrtio jednu osobu. Prošle godine dvojica članova osuđena su na četiri godine zatvora zbog nereda iz 2018. pred klubom njujorških republikanaca, gdje su napali antifa prosvjednike.

Teško je znati koliko članova broji Proud Boys, no prema nekim procjenama radi se prije o stotinama, nego tisućama muškaraca - iako se zbog njihove intenzivne prisutnosti u medijima, osobito u reportažama s prosvjeda u Portlandu i Seattleu, može činiti da ih je daleko više. Neki Boysi bili su zaposleni kao tjelohranitelji Trumpova bivšeg savjetnika Rogera Stonea, osuđenog na zatvorsku kaznu zbog lažnih iskaza i drugih kaznenih djela, izvijestio je Washington Post. Prije nekoliko mjeseci Trump je pomilovao Stonea, vjerojatno zbog njegove diskrecije tijekom istražnog postupka.

Aktualni vođa Proud Boysa Enrique Tarrio osporava tvrdnje da su njegovi suborci ulični huligani kojima su meta ljevičari i antifašisti iako je upravo on svojedobno izjavio da je uvjet za ulazak u najviši rang članstva prebijanje barem jednog antifašista. Sada poručuje da je naziv Proud Boys sinonim za borbu protiv 'domaćeg terorizma' i sretan je što nakon Trumpova istupa 'Amerika vidi' da će oni 'biti u pripravnosti i poduzeti nešto protiv takvog terorizma u Portlandu'.

Podsjetimo, u Portlandu još uvijek traju prosvjedi potaknuti ubojstvom crnca Georgea Floyda u svibnju. U tom gradu na Zapadnoj obali SAD-a živi oko 650.000 stanovnika, od kojih je 70 posto bijelaca. Aktivisti na ulicama skoro svake večeri pozivaju na rasnu pravdu i policijsku odgovornost. Prema ocjeni predsjednika Trumpa, grad je pod opsadom 'lupeža' angažiranih u 'domaćem terorizmu'.